Rüzgar enerjisi kullanımı artıyor, rüzgar enerjisi üretiminde öncü Danimarka

 

Rüzgar enerjisi kullanımı hızla yaygınlaşıyor, dünya çapında 100 ülkede üretilen rüzgâr enerjisi, küresel elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor, bu konuda öncü Danimarka, şu anda üretimin lideri ise İngiltere.

 

En fazla rüzgâr türbini Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da bulunuyor. Bazı Güney Amerika ve Doğu Avrupa ülkelerinde de rüzgâr enerjisinde patlama yaşanıyor. Dünya çapında 100 ülkede üretilen rüzgâr enerjisi, küresel elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor.

 

Rüzgâr enerjisi iklim dostu olduğu gibi enerji krizlerinden etkilenmiyor ve ithal edilmesi gerekmiyor. Üstelik diğer enerji türleriyle karşılaştırıldığında daha ucuz. Rüzgâr enerjisinin bir kilovat saatlik maliyeti 5 ila 10 sent arasında.

 

Rüzgâr türbinlerinin artık çeşitli boyları var. Daha küçük rüzgâr türbinleri küçük bir köyün ya da Peru’daki bu fotoğrafta olduğu gibi bir kaç evin enerji ihtiyacını aynı anda karşılayabiliyor. Küçük rüzgâr türbinlerine olan arz ve talep dünya çapında büyümeye devam ediyor.

 

Rüzgâr çiftlikleri de sürekli büyüme kaydediyor. Rüzgârın az olduğu yerlerde ve ormanlık alanlarda kurulan rüzgâr türbinleri oldukça verimli. Kulelerin yüksek ve kanatların büyük olabilmesi, verimliliği artırıyor. Bu konuda öncü olan Almanya’da, daha az rüzgâr alan iç kesimlerde kurulan türbinlerin sayısı artıyor.

 

Diğer ülkeler de şimdi bu trendi takip ediyor.

 

Henüz denizden elde edilen rüzgâr enerjisi miktarı diğer alanlara nazaran daha düşük. Kurulumu ve bakımı pahalı, elektrik üretim maliyeti karadakinin iki katı.

 

İngilizler 3 gigavatlık üretimle bu konuda şu ana kadar lider.

 

Tüm dünyada rüzgâr enerjisinin öncüsü, Danimarka. Bugün elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını rüzgârdan karşılayan ülke, bu oranı 2020’de yüzde 50’ye çıkaracak.

 

Uzmanlar 2050’ye kadar tüm dünyada, enerji üretiminde rüzgâr enerjisi payının yüzde 40’a çıkmasının mümkün olduğunu kaydediyor.

 

Burada elektroliz yardımıyla rüzgâr enerjisinden hidrojen elde ediliyor. Hidrojen gazı depolanarak daha sonra kullanılabiliyor. Almanya’da pilot tesisler kuruldu. Bu teknoloji ülkenin enerji dönüşümünde önemli rol oynayacak.

 

Doğu Almanya’daki Schlalach köyünde olduğu gibi rüzgâr çiftliklerinin sahipleri o yörede yaşayan insanlar. Elektrik satışından elde edilen gelirden hepsi fayda sağlıyor. Bu anlayış dünya çapında geleceğin projesi olarak nitelendiriliyor ve geniş kabul görüyor.

 

Geleceğin gözde branşları arasında

Almanya`da rüzgar enerjisi fuarları bu sektörün önemli buluşma noktaları. Kuzey Almanya’nın Husum kentindeki Uluslararası Rüzgâr Enerjisi Fuarı`na şimdi de Hamburg`daki WindEnergy eklendi. Fuarda 30 ülkeden bin 200`ün üzerinde firma branştaki yenilikleri ve yatırımları tanıtıyor.

 

Beklentiler olumlu

Almanya’da hâlihazırda birçok yeni rüzgâr çiftlikleri kurulması planlanıyor. Eyalet hükümetleri ve yerel yönetimler bu konuda bir hayli istekli. Şu anda elektrik talebinin yüzde dokuzu rüzgâr enerjisi ile karşılanıyor. Bu oranın 2020’de yüzde 16’nın üzerine çıkması olası. (Deutsche Welle Türkçe)

www.avrupagazete.com / teknoloji

23 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR