"Yenilenebilir Enerji Kesintileri Perakende Sektörünü Zorluyor"

Alman Perakendeciler Birliği (HDE) Başbakan Angela Merkel`e bir mektup yazarak "Yenilenebilir Enerji Kesintisi" (EEG) nedeniyle artan maliyetlerin "perakende sektöründeki işletmeler ve çalışanlar açısından ciddi risklere yol açabileceği" yönünde uyarıda bulundu. Aynı mektupta bir yandan da enerji giderlerinin arttığına dikkat çeken HDE Genel Müdürü Stefan Genth, EEG`nin yol açtığı masrafları da ekleyince perakendecilerin yükünün iki kat arttığına işaret etti.

 

Genth yazdığı mektupta perakende sektörünün enerjide altyapısındaki dönüşümü desteklediğini belirterek, "Ancak bunun altyapısını finanse etmek adına ekonominin ve tüketicilerin zorlanmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Halihazırda yenilenebilir enerji altyapısının maliyetini tüketicilerin karşıladığını vurgulayan Genth devamında ise, "Bu durum adil olmadığı gibi tüketimi de zayıflatıyor." ifadelerine yer verdi. Perakende sektöründe yaklaşık 3 milyona çalışan istihdam edildiğini hatırlatan HDE Genel Müdürü, azalan tüketimin nihayetinde yine bu sektörü ve çalışanlarını etkilediğini kaydetti.

 

TOPLAM MALİYET 2,5 MİLYAR EURO

Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier`in, EEG`de yapmayı planladığı reformun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirten Stefan Genth, "Fakat acele edilmesi ve yeni tasarının tamamlanması gerekiyor. Aksi halde EEG kesintilerinden dolayı yeni bir maliyet patlaması yaşanması ve yüzyılın projesine halkın verdiği onayın tehlikeye düşmesi kaçınılmaz görünüyor." ifadelerini kullandı. HDE`nin yaptığı hesaplamalara göre yenilenebilir enerji kesintisinde yapılmak istenen artışlar perakende sektörüne yılda 780 milyon euroya varan tutarda ek maliyet getirecek. Buna göre sektörün gelecek yıl yenilenebilir enerji altyapısına ödeyeceği rakam ise toplamda 2,5 milyar euroyu bulacak. CİHAN

www.haberimport.com

04.11.2012

 

The German Renewable Energy Act (in German: Erneuerbare-Energien-Gesetz, EEG)

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR