Yeni Güneş Enerjileri Yolda

Taner Yıldız, "Lisansa tabi olmayan ve 1 megavata çıkaracağımız bir güneş enerjisi - rüzgar enerjisi tasarlıyoruz."

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Lisansa tabi olmayan ve 1 megavata çıkaracağımız bir güneş enerjisi-rüzgar enerjisi tasarlıyoruz. Ümit ediyorum ki bunlar Ocak ayında TBMM Genel Kurulu`na sunulur ve sonucunu hep beraber piyasada almış oluruz" dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü`nün (GÜNDER) 20. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlediği `Türkiye`de Güneş Enerjisinin Kullanımı ve Gelişimi Konferansı`na katıldı. Rixos Otel`de yapılan konferansta konuşan Bakan Yıldız, Türkiye`de güneş enerjisinin kullanımı ve gelişimiyle alakalı aktif bir sürecin içinde olunduğunu belirterek, "Bu süreç, hepimizi Türkiye`nin yenilenebilir kaynaklarına doğru iten bir süreç. Her değişimin her büyümenin doğru şekilde yürütülebiliyor olması lazım ki sonuç alabilelim" ifadesini kullandı.

 

Daima tüketicinin pahalı, üreticinin ise ucuz bulduğu kaynaktan bahsedildiğini ifade eden Bakan Yıldız, bunun önemli bir durum olduğunu söyleyerek, "Eğer bu dengelerden bir tanesini birinin lehine veya aleyhine bozarsanız o zaman vereceğiniz sübvansiyonları dikkate almazsanız, çok daha fazla yatırım alma imkanına sahip olursunuz. Ama bunlar bize yol, su, köprü olarak değil, tarifedeki fiyat artışı olarak geri dönüyor" diye konuştu.

 

Nükleer güç santralleriyle alakalı yakıtı içerisinde anlaşması yapılan tarifenin 12,35 dolar sent olduğunu dile getiren Yıldız, "Şu anda 10 yıllığına alımını taahhüt ettiğimiz güneş enerjisiyle alakalı rakamlarımız 13,3 dolar senttir. Lisansa tabi olmayan yarım megavatlık, şuanda Meclis`e sevk ettiğimiz Elektrik Piyasası Kanunu`yla da 1 megavata çıkaracağımız lisansa tabi olmayan bir güneş enerjisi-rüzgar enerjisi tasarlıyoruz. Ümit ediyorum ki bunlar Ocak ayında TBMM genel kuruluna sunulur ve sonucunu hep beraber piyasada almış oluruz" dedi.

 

Bir hedeflerinin daha olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, "Bu da derinkuyu pompalarıyla alakalı 2 bin 500 megavata yakın bir güneş santraline açık gücün oluşmasıdır. Bu da lisansa tabi değil. İlişkili bütün kuruluşlarımızla yaptığımız görüşmede, bu hem kayıp kaçaklarımızı azaltacak hem de güneş santralleriyle alakalı yatırımı artıracak ciddi bir yatırım dönemine girmiş olunacak" açıklamasında bulundu. ANKARA (İHA)

www.sondakika.com

19 Aralık 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR