Merzifon Belediyesi Rüzgar Enerjisi Santrali Kuruyor

Amasya`nın Merzifon ilçesinde belediyenin kuracağı rüzgar enerjisi santrali ile belediyenin enerji ihtiyacının ilk yıl yüzde 55, ikinci yıldan itibaren ise yüzde 100`nün karşılanması planlanıyor.

 

Merzifon Belediyesi tarafından rüzgar enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla Önce Vatan mevkisinde belediyeye ait bir alanda rüzgarın şiddet ve gücünü ölçmek için çalışmalarına başlandı.

 

Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, toplam maliyeti 2 milyon euro olan projede 2 adet 500 kw`lık rüzgar enerjisi türbini kurulacağını söyledi.

 

Bölgedeki rüzgar ölçümlerine dayalı veriler toplamak ve rüzgar türbinlerinden en verimli şekilde faydalanmak amacıyla 13 bin 500 lira harcanarak rüzgar ölçüm istasyonu kurulumunun gerçekleştirildiğini anlatan Aydınlı, "Aldığımız ilk verilere göre rüzgar hızı 4,5 m/s ile 10 m/s civarındadır. Bu veri rüzgar enerjisi üretim standartlarına göre çok iyi bir hızdır. Merzifon Belediyesi olarak yılda ortalama 2012 yılında toplam elektrik gideri 2 milyon 260 bin liradır. Rüzgar türbinleri belediyemizin enerji ihtiyacının ilk yıl yüzde 55`ini, ikinci yılında ise yüzde 100`nü karşılayacak" diye konuştu.

 

Aydınlı, "Proje ile belediye olarak kendi elektriğimizi kendimiz üreterek tasarruf yapmayı, tasarruf edilen miktarı da yine hizmet olarak ilçemize ve halkımıza kazandırmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. Amasya (İHA)

www.haberler.com

04.02.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR