Japon PV sektörü, hızla büyüyor

Japon PV pazarı, 2013`te yüzde 120 oranında büyüme gerçekleştirdi.

 

IMS Research tarafından yayınlanan yeni bir raporun sonuçlarına göre Japon fotovoltaik (PV) sektörünün büyüklüğü, Almanya ve Amerika Birleşik Devletlerine yaklaşıyor.

 

Rapor’da Japon PV piyasasının 2013 yılında yüzde 120 oranında bir büyüme gerçekleştirdiği ve 5 GW’ın üzerinde yeni kapasitenin hayata geçirildiği belirtiliyor. ‘Dünyanın en çekici PV teşvik politikası’ olarak ifade edilen politikaların büyük faydasını gören Japon güneş enerjisi piyasası, çok hızlı bir yükseliş sürecinde. Sadece yılın ilk çeyreğinde hayata geçirilen 1 GW’ın üzerinde yeni yatırımla 2013 yılının ikinci en büyük pazarı haline geldi. Rapor’da Japonya’nın yabancı PV şirketlerini ülkeye çekmek için ortaya koyduğu çalışmalara karşın Japon firmalar dışındakiler için rekabet ortamının oldukça zorlu olduğu ifade ediliyor ve şu değerlendirmelere yer veriliyor: “Her ne kadar Çin ve Amerikan modül tedarikçileri Japon piyasasına hizmet veriyorlarsa da azınlık olarak kalıyorlar ve Japon imalatçılarla ortaklıklar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Çünkü, Japon tüketiciler Japon modülleri satın almak istiyorlar.”

 

Sektörün üç basamaklı büyüme rakamlarına ulaşmasının arkasındaki en büyük itici güç ise, 2 MW’ı aşan mega projeler. Ancak Rapor’a göre 2013 yılı sonrası bu büyüklükteki projeler azalışa geçecek. Çalışmada “Mega solar projeleri olarak ifade edilen bu yatırımların 2013 yılında toplam talebin yaklaşık yüzde 25’ini karşılaması bekleniyor. Nükleer enerji alanında yaşananlardan sonra hükümet, bu projelere büyük destek verdi. Bununla birlikte 2014 yılında mega projelerde gerileme olması bekleniyor” deniyor.

www.geleceginenerjisi.com

19 Mart 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR