‘’Zararımızın ve krizin sorumlusu Çinli firmalar’’

SolarWorld CEO’su güneş enerjisi sektöründeki olumsuzluklar için Çinli rakiplerini suçladı.

 

Alman güneş paneli ekipmanları üreticisi SolarWorld 2012 yılına ait finansal rakamlarını yayınladı.

 

Yapılan açıklamaya göre şirketin 2012 yılı gelirleri 606 milyon avro, zararı ise 476.9 milyon avro olarak gerçekleşti. Bu rakamlar bir önceki yıl ise 1.04 milyar dolar ve 307.1 milyon avro olarak gerçekleşmişti.

 

Şirketin toplam borcu ise 2011’deki 718.5 milyon avro seviyesinden 2012’de 780.7 milyon avro seviyesine yükseldi.

 

Yapılan açıklamada görüşlerini paylaşan SolarWorld CEO’su Frank Asbeck kreditörleri ile gerçekleştirdikleri, şirketin yeniden yapılanmasına ilişkin görüşmelerin başarılı şekilde tamamlanacağını beklediğini fakat ağır kesintiler ve acı verici önlemler gerekebileceğini söyledi.

 

SolarWorld CEO’su şirketinin karşılaştığı zor durumun ve sektör genelindeki geniş krizin nedeninin panel fiyatlarında yüzde 40’a varan düşüş olduğunu söylerken, bu durumun sorumlusunun ise şüphesiz şekilde Çin güneş enerjisi sektörü olduğunu iddia etti. Asbeck iddiasının gerekçesi olarak ise bu ülkedeki aşırı üretim kapasitesi, fiyat düşürmeleri ve yasadışı olarak nitelediği teşvikleri gösterdi.

 

ABD’de ve Avrupa Birliği’nde Çinli güneş enerjisi şirketlerinin aleyhine başlatılan ticaret soruşturmalarının liderliğini yapan şirketin CEO’su ABD’nin ardından AB komisyonunun da Çinli firmalara anti-damping vergileri getirmesi sektöre muazzam derecede yardımcı olacağını söyledi.

 

2013’ün SolarWorld ve fotovoltaik endüstrisi için zorlu ve riskler ile dolu olacağını ifade eden Frank Asbeck ayrıca 2013 yılında da operasyonel sonuçlarının negatif olarak gerçekleşeceğini öngördüklerini ifade etti.

www.yesilekonomi.com

02.05.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR