Abone, sayaç parası ödemeyecek

Yasa gereği 10 yılı doldurduğu için değiştirilmesi gereken sayaçların paralarıyla ilgili belirsizlik sona erdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, paranın tüketicilerden alınmayacağını açıkladı. Dağıtım şirketlerinin sayaç değişimini yatırım olarak göstereceğini vurgulayan Yıldız, bunun da vergilendirmeye yönelik bir düzenlemeyle çözüleceğini kaydetti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 25 milyon tüketiciyi yakından ilgilendiren elektrik sayaçlarının değişimi konusunda son noktayı koydu. “Tüketiciden sayaç parası kesinlikle alınmayacak.” diyen Yıldız, dağıtım şirketlerinin sayaç değişimini yatırım olarak göstereceğini ve bunun da vergilendirmeyle ilgili bir tasarrufla çözüleceğini ifade etti. Yıldız, Rus Gazprom’un Avrupa’daki bazı ülkelere yüzde 7-10 arasında indirim yapmasını değerlendirirken, “Rusya’nın söz konusu indirimi aslında sadece bir ülkeyi ilgilendiriyor. Avrupa’nın tamamını ilgilendiren bir durum söz konusu değil. Biz zaten daha önce oldukça iyi bir indirim almıştık. Gelişmelere göre yeniden oturup, konuşuruz.” diye konuştu.

 

 4. Türkiye Enerji Zirvesi Trabzon’da başladı. Gas and Power tarafından düzenlenen zirveye Bakan Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Zirvenin açılışında konuşan Köktaş, yeni dönemde yerli enerji kaynaklarına ağırlık vereceklerini söyledi. Programda gündemdeki gelişmeler konusunda açıklamalarda bulunan Yıldız, enerji sektörünün son 10 yılda 2 kat büyüdüğünü, bunda siyasi istikrarın büyük payı olduğunu ifade etti. Yaşanan son gelişmelerin enerji sektörünün yol haritasını değiştirmeyeceğini belirten Yıldız, “Temmuz sonuna kadar elektrik dağıtım bölgelerinin tamamını devretmiş olacağız. Ardından da elektrik üretim ihaleleri başlayacak. Güneş ve rüzgâr gibi yerli kaynakları devreye alacağız. Ayrıca yerli kömür konusunda da teşvikleri sürdüreceğiz.” bilgisini verdi. Yıldız, yerli kömürden elektrik üretimi konusuna büyük ilgi olduğunu, Doğu ve Güneydoğu’da bulunan yeni kömür sahaları ve yeni kurulacak santrallerle 2,5 milyar dolarlık yatırım imkânı ortaya çıktığını kaydetti. Enerji Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre, bölgeye toplam 1050 MW’lık termik santral inşa edilecek. Kömür sahalarının geliştirilmesi de buna dahil edildiğinde toplam yatırım tutarı 2,5 milyar dolara ulaşıyor. Enerji Bakanı, yeni Petrol Kanunu’yla ilgili eleştirilere ilişkin olarak da, “Bu TPAO’nun kanunu değildir. TPAO bizim çocuğumuzdur. Biz onun doğru büyümesine itina gösteriyoruz. TPAO’nun altında yeni şirketler kurulacak. Özel şirketlerle birlikte yeni işler yapacağız.” açıklamasını yaptı. Bakan Yıldız, son dönemde kamuoyunda çok tartışılan LPG (otogaz) sektörünün problemlerini iyi bildiklerini, bu konuda yeni bir yasal düzenleme hazırladıklarını kaydetti.

 

‘Elektrik kanununa sektör ilgisiz kaldı’

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, iki senedir gündemde olan güneş enerjisi lisans başvurularında artık son aşamaya gelindiğini söyledi. “10-14 Haziran arasında başvuruları kabul edeceğiz. Bu arada büyük bir hareketlilik bekliyoruz.” diyen Köktaş, yeni Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde tüm enerji mevzuatını 6 ay içinde yeniden yazdıklarını kaydetti. Köktaş, bu konudaki temel mevzuat taslaklarını kamuoyunun görüşüne açtıklarını belirterek, özel sektörün bu konuda katkıda bulunmamasından şikayet etti.

www.zaman.com.tr / ekonomi

07.06.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR