İlk Güneş Enerjili Maden

Türkiye`nin yenilikçi şirketleri madencilik sektörüne de el attı. Denizlili Tümaş Mermer, hem madenlerinde hem de fabrikalarında güneş enerjisiyle üretim gerçekleştiren çok özel bir tesis kurdu.

 

İmalat sektörünün en önemli maliyet kalemlerinden olan enerjide inovatif yatırımlar her geçen gün artıyor. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen şirketler, bu yatırımlarla birçok ilke imza atıyor. Denizli`de Bereket Enerji Grubu`na ait olan Tümaş Mermer de bu alanda örnek olacak bir çalışma yürütüyor. Şirket, rakiplerinden farklı olarak üretimde kullanacağı elektriği güneş panellerinden elde ettiği enerjiyle karşılıyor. Şirket, yılbaşında start alan inovatif projesi kapsamında Bozburun Bölgesi`ndeki mermer fabrikasında güneş enerjisini kullanmaya başladı. Bu kapsamda mermer fabrikasının hemen yanına güneş enerjisi panelleri kuruldu. Şirketin hedefinde ise mermerin ham halinden ürüne dönüşene kadar tüm kademelerinde güneş enerjisinden yararlanmak var.

 

7 YILDA AMORTİ EDİYOR

1986`da kurulan Tümaş Mermer`in Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Sandallı, hayata geçirdikleri sistemin kendileri için oldukça önemli olduğunu ifade ediyor. Doğal taşların çıkarılması ve kesilmesinin ciddi bir enerji maliyet oluşturuyor. Yetkililer sistemi şu sözlerle anlatıyor: "Belirli noktalarda bu projemizi hayata geçirdik. 4 madenimizde de güneş enerjisinden istifade edeceğiz. Yaptığımız hesaplara göre yatırımımız 7 yıl içinde kendini amorti edecek. Amacımız hem sektörümüze hem de diğer sanayi sektörlerine örnek olacak bir yatırım gerçekleştirmek. Ayrıca mermerci ve madenciler olarak çevreye duyarlıyız. Artık çevreye duyarlı, enerjisini güneşten elde eden, tüm iç aydınlatmada kullandığımız, makinelerimizi çalıştırdığımız bir enerjimiz var. Bu tamamen doğal bir kaynak."

 

KURULU GÜÇ 5 KAT ARTACAK

Tümaş Mermer Genel Müdürü Serdar Sungur ise güneş enerjisine dayalı yatırımları 2014`te daha da artıracaklarını söyledi. Hedeflerinin önümüzdeki yıl elektrik üreten kurulu gücü daha da artırmak olduğunu belirten Sungur, "Mevcut yatırımı 5 kat daha artırma hedefimiz var. Tüm üretim ağımızı güneş enerjisiyle yapabilir hale gelmek istiyoruz. Bu sayede hem enerji bağımsızlığımız artacak hem de maliyetlerimiz aşağı çekilecek" dedi.

 

MADEN İHRACATI YÜZDE 40 ARTTI

Türkiye, inovatif yatırımların da etkisiyle maden sektöründe altın çağını yaşıyor. Özellikle ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40`a varan artışlar söz konusu. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Çin, ABD, Belçika, Irak ve İtalya geliyor. Madencilerin sadece Çin`e olan ihracatı ise 1 milyar dolara ulaşmış durumda.

www.sabah.com.tr / ekonomi

25 Haziran 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR