Ayılara Güneş Enerjisiyle Çalışan Elektroşoklu Çitle Önlem

Rize`de pek çok yöntem denemelerine rağmen kovanlarını ayılardan koruyamayan arıcılar, çareyi kovanların çevresini güneş enerjisi ile çalışan elektroşoklu çit ile çevirmekte buldu.

 

Ayıların birkaç yıl önce Kara Avcılığı Kanunu ile koruma altındaki yaban hayvanları listesine dahil edilmesiyle Doğu Karadeniz`deki ayı popülasyonunda artış yaşandığı öne sürülüyor. Yöre halkı, özellikle bu tarihten itibaren Türkiye`deki en büyük memeli yaban hayvanı boz ayıların verdiği zarardan şikayetçi olmaya başladı.

 

Yörede arıcılar, ayıların kovanlarına zarar vermemesi için çeşitli yöntemler deniyor. Kovanlarını yüksek yerlere çıkaran, yakınında nöbet tutan, korkuluk yerleştirip ayıları kovanlardan uzak tutmaya çalışan arıcılar, buna rağmen başarılı olamayınca çareyi güneş enerjisiyle çalışan elektroşoklu çitte buldu.

 

Ayder Yaylası`nda arıcılıkla uğraşan Sıtkı Subay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kovanlarını ayılardan bir türlü koruyamadığını, elektroşoklu çit sayesinde rahatladığını söyledi.

 

Yörede ayıların arıcılara büyük zararlar verdiğini ifade eden Subay, "Ne yaptıysak ayıların peteklerimize ulaşmasını engelleyemedik. Geçen seneden ayıları engellemek için güneş enerjisiyle çalışan elektroşoklu çit sistemini kullanıyoruz. Akü, güneş enerjisi paneli, teller ve çeşitli aparatlarından oluşan sistem 12 voltluk enerji üretiyor. Ayı tellere temas ettiğinde zarar vermeyen bir akımla karşılaşıyor, neticesinde de kovanların yanına yaklaşamıyor. Yöntem yörede pek çok arıcı tarafından kullanılmaya başlandı" dedi.

 

"Sele karşı sigorta var, ayıya karşı yok"

Sistemi kurmadan önce ayıların 20 kovanını tahrip ettiğini belirten Subay, "Ayılar artık kovanlarımıza erişemiyor. Öncesinde biz çalışıyorduk onlar yiyordu. Ayıyla ortak mıydık yoksa kendimize mi çalışıyorduk anlayamıyorduk" ifadelerini kullandı.

 

Subay, önceden kovanlarını yüksek platformlar kurup ayının ulaşamayacağını tahmin ettikleri yerlere koyduklarını dile getirerek, "Maliyeti 10-15 bin lira arasında değişen yüksek platformlar kurup peteklerimizi oraya çıkarıyorduk. Fakat ayılar oralarda da peteklerimize ulaştı ve heba etti. Kovanlarımızı sele, trafik kazasına karşı sigorta ettiriyoruz ancak ayıya karşı bir türlü sigorta ettiremiyoruz, sigorta şirketleri bunu kabul etmiyor. Yetkililerden bu konuda arıcılara yardımcı olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

SERHAT ÇAĞDAŞ - Rize (AA)

www.haberler.com

06.08.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR