Toshiba, Türk ortakla yeni yatırımlara hazırlanıyor

Türkiye’nin büyümesine paralel enerji tüketimindeki artışı dikkate alan Japon teknoloji şirketi Toshiba, bu alanda yeni yatırımlara hazırlanıyor. İstanbul’da Toshiba Altyapı ve Elektronik Şirketi’nin şubesini açan şirket, Türkiye ve çevre ülkelerde termal, su, rüzgâr ve güneş enerji sistemlerinin satışını yapacak.

 

Türkiye’nin başta hidroelektrik ve nükleer olmak üzere, enerji yatırımlarına ağırlık vermesi, Japon şirketlerinin dikkatini bölgeye çevirdi. Mayıs ayında bir Japon firmasının 22 milyar dolarlık nükleer santral yapımı için Türkiye ile protokol imzalamasının ardından, Japon teknoloji devi Toshiba da, Türkiye’de enerji yatırımına odaklanacağını açıkladı. Japon şirketi, bu çerçevede Toshiba Altyapı ve Elektronik’in (TAET) bir şubesini İstanbul’da açıyor. 2010 yılında kurulan TAET, Türkiye ve çevre ülkelerde termal, su, rüzgâr ve güneş pili enerji sistemlerinin satışını yapacak. Türkiye’yi bölge ülkeleri için satış ve tedarik üssü olarak konumlayan şirket, 2017 mali yılında 400 milyon dolarlık satış hedefliyor.

 

Toshiba Altyapı ve Elektronik Anonim Şirketi’nin İstanbul şubesinin açılışı için Türkiye’ye gelen Toshiba Corporation’un Başkan Yardımcısı ve Enerji Sistemleri İş Birimi Başkanı ve CEO’su Yasuharu Igarashi, Türkiye enerji piyasası ve yapacakları yatırımlar hakkında Zaman’a değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de enerji sektöründe hızlı bir talep artışı olduğuna işaret eden Yasuharu Igarashi, “Türkiye’deki ekonomik büyüme paralelinde, son dönemde elektrik talebi yıllık yüzde 6 düzeyinde artış gösteriyor. Bu doğrultuda yakın zamanda elektrik üretiminin iki kat artacağını öngörmekteyiz.” dedi. Igarashi, elektrik santral inşaatında modüler inşaat yöntemini Türkiye’de planladıkları elektrik santrallerinde de kullanabileceklerini kaydetti. Hidroelektrik santrali kurulumunda alt yüklenici firma olarak Türkiye’deki KOBİ’lerin de görev almasının doğru olduğunu vurgulayan Igarashi, bir Türk firmasıyla işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Türkiye operasyonlu enerji piyasalarından 400 milyon dolarlık satış geliri hedeflediklerini belirten Igarashi, Toshiba Altyapı ve Elektronik’in nükleer santral ve parçalarının Türkiye’de satışı ve pazarlamasından da sorumlu olacağını ifade etti.

 

Türkiye enerji sektörüne yoğunlaşmalarındaki etkenleri sıralayan Igarashi, “Türkiye, genç ve dinamik bir ülke, jeopolitik olarak da çok stratejik bir konuma sahip. Ekonomik gelişim paralelinde teknolojisi de hızla gelişiyor. Tüm bu nedenler, bizim Türkiye enerji piyasasında faaliyetlerimizi artırmamızda önemli etkenleri oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı. Amerika’da inşa ettikleri Kayzaz jeotermal santralinin dünyadaki en büyük jeotermal santral olduğunu belirten Igarashi, Türkiye’de yapmayı planladıkları elektrik santrallerinde de aynı tekniklerin kullanılacağını ifade etti. Igarashi, Türkiye’de enerji pazarında dağıtımdan ziyade üretim alanında daha aktif olarak faaliyette bulunmak istediklerini söyledi. Yatırımların Türkiye’de oluşturacağı istihdam rakamlarıyla da ilgili olarak Igarashi, şu bilgiyi verdi: “Bir termik santralin inşaatında yaklaşık 500 işçinin günlük bir çalışma yapması gerekmektedir ki, bu santralin tamamlanması yaklaşık 3 ya da 4 yıl alır. Bu sebeple bu süre zarfında her gün 500 kişinin istihdamı söz konusu olacaktır. Santral tamamlandığında yaklaşık 100 kişi istihdam edilebilecektir.” ESRA TUR - HABERLER EKONOMİ, İSTANBUL

www.zaman.com.tr

15.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR