Meclis, Kongre ve Egitim Tesisleri İçin İhaleye Çıkıyor

TBMM Kongre ve Eğitim Tesisleri projesi için 22 Ekim`de ihaleye çıkılıyor. Tesislerin, 23 Nisan 2015`te tamamlanması hedefleniyor.

 

Mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş.`ye ait olan ve Özelleştirme Yüksek Kurulu`nca TBMM`ye tahsis edilen 49 bin 787 metrekare arazi üzerinde inşa edilecek tesislerde, bin kişilik kongre merkezi yapılacak. Merkez içerisinde ayrıca 9 bin metrekarelik eğitim tesisi, 8 bin metrekarelik kapalı otopark, 800 metrekarelik yarı açık sosyal tesis ve 3 bin metrekarelik kapalı spor salonu bulunacak.

 

"İşlevselllik, sadelik ve zarafet"  özellikleri üzerinde planlanan tesislerin tasarımında, mevcut yollar korundu, mevcut yapıların olduğu alanda yapılar planlarak arazinin doğal özelliği muhafaza edildi. Tesisler, kongre salonu ve milletvekilleri lokantası temelinde şekillendi.

 

Düğün de yapılabilecek

Kongre salonu ikiye bölünerek ayrı ayrı toplantıların yapılmasına da imkan tanınacak. Salonda, düğün, yemek ve benzeri toplantılar da yapılabilecek.

 

Milletvekilleri,  tesislerde lokanta, TV ve okuma salonları, kafeterya; personel tesislerinde kafeterya, oyun ve TV salonları, okuma salonu yer alacak.

 

Lamine ahşaptan spor salonu

Spor salonu, düşük karbon ayak izi, görselliği, depreme dayanıklılığı ve sağlıklı oluşu nedeniyle birçok yapıda da tercih edilen lamine ahşap konstrüksiyona sahip olacak.

 

Osmanlı döneminde inşa edilen tarzda çeşmenin bulunacağı tesislerde, kasırlar, kış bahçesi, kuş kulesi, kuş evleri de yer alacak. Kış bahçesinde, keçeten imal edilen, Osmanlı, Selçuklu figürleri ve Otağ-ı Humayun`dan esintiler taşıyan örtü, örtünün altında lamine ahşap ile imal edilen ongen çadır konstrüksiyon olacak.

 

Yapıların cepheleri çini bezemeler, ahşap oymalar; pencereler vitray, kongre salonu ve fuaye minyatür örnekler; açık alan tesisleri orjinal Türk desenleriyle süslenecek.

 

Kuşların yuva yapması için özel hücrelerin bulunduğu 3 adet kuş kulesi de kuşların yeni adresi olacak.  Tesislerin belli bölümlerinde kuş evleri de kuşlara evsahipliği yapacak.

 

Tesislerde, milletvekillerinin karşısına kuğu, Ankara Kedisi, güvercin gibi hayvanlar da çıkabilecek.

 

Güneş enerjisi devrede

Tesisler, kendi enerjisini kendi üretecek. Spor salonu ve kapalı otopark üzerine yerleştirilen güneş kollektörleri, yazın tesisin soğutmasını güneşten sağlanan enerji ile yapacak, kışın da büyük oranda ısıtma enerjisi temin edecek. Tesisler, yıl boyunca tam kapasite ile çalışsa bile enerji gereksiniminin en az yüzde 60`ı güneş enerjisinden sağlanacak.

 

Tesisler için 22 Ekim`de ihaleye çıkılacak. Projenin 23 Nisan 2015`e kadar tamamlanması hedefleniyor.

Meltem Yılmaz, TBMM (AA)

www.haberler.com

24.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR