TÜRSEFF Kredisinde Devrim!

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kapsamında azami 5 milyon EUR’ya kadar olan yenilenebilir enerji yatırımı kredileri mevcuttur. Bu kredi kategorisi, elektrik ve/veya ısıtma ve/veya soğutma ve/veya fosil yakıt kaynaklarının yerine geçen her tür enerjiyi üretmek üzere yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan ekipman, sistem ve süreçlerin satın alınması ve kurulumunu kapsayan projeleri içermektedir.

 

Akbank T.A.Ş., DenizBank A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. olmak üzere toplamda 5 katılımcı banka, her bir proje bazında 5 milyon EUR’ ya kadar uygun vade ve faiz oranlarında yatırımcılara ve müşterilerine TurSEFF kredi olanağını sunmaktadır.

 

Uygun Yatırımlar aşağıdaki yenilenebilir enerji teknolojilerini kapsar:

 

• 10 MW’yi geçmeyen kurulu güce sahip ve önceden EBRD çevresel uyum onayına tabi olan küçük, nehir tipi hidroloelektik santralleri

 

• 10 MW’yi geçmeyen toplam kurulu güce sahip ve önceden EBRD çevresel uyum onayına tabi olan rüzgâr türbinleri kurulumu

 

• Isı ve/veya elektrik üreten biokütle yakma ve proliz / gazlaştırma sistemleri

 

• Proses ve/veya mekan ısıtması/soğutma ve/veya sıhhi su ısıtması için sıcak su üretimi güneş enerjisi-termal su sistemleri

 

• Güneş enerjisi-termal kurutma sistemleri

 

• Jeotermal ısı pompaları

 

• Biyogaz tesisleri

 

• Fotovoltaik (PV) elektrik üretimi

 

Ulaşım için biyoyakıtları destekleyen yatırımlar hariç tutulmaktadır.

 

Yenilenebilir enerjiye uygun yatırımlar onaylanma tarihinde 15 yılın altında geri ödeme süresine sahip olmalı ve 1 EUR yatırım karşılığında yılda en az 1.3 kWh elektrik üretmelidir. Tüm yenilenebilir enerji projelerinin Net Bugünkü Değeri pozitif olmalıdır. Daha önceki kredi koşullarında en az 3.0 kWh elektrik üretimi ön koşul idi. Böylece Türkiye genelinde birçok güneş elektriği projesi TÜRSEFF kredisinden yararlanma şansına sahip olacak.

www.solarbaba.com

Kasım 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR