Rüzgar ve güneş enerjisine `üretim fazlası` desteği

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul), güneş, rüzgar, biyokütle ve jeotrmal kaynaklara dayalı elektrik üretim tesislerinin üretebilecekleri, kabul edilebilir yıllık elektrik miktarını yukarı çekti.

 

EPDK-Kurul, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin yıllık elektrik enerjisi üretim miktarının tespitinde esas alınacak yıllık azami üretim miktarlarını yeniden düzenledi. Kurul`un 21 Kasım 2013 tarih ve 4709-2 numaralı kararına göre, daha önce söz konusu miktarları düzenleyen Eylül 2011 tarihli Karar yürürlükten kaldırıldı.

 

HES`LERDE DURUM DEĞİŞMEDİ...

Kurul`un aldığı yeni karar, yürürlükten kalkan kararda olduğu gibi, hidrolik kaynağa dayalı üretim tesislerinde lisanslara derç edilecek yıllık elektrik enerjisi miktarının tespitinde yine DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen değerlerin esas alınmasını düzenliyor. Aynı şekilde, hidroelektrik santralleri için bu miktarın aşılması halinde, fazladan üretilen kısım, akredite bir kuruluş tarafından belgelendirilirse kabul edilecek.

 

GES, RES, JES VE BES`LERE DESTEK

HES`lerle ilgili eski uygulamaya "aynen devam" kararı veren EPDK-Kurul, güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütleye dayalı elektrik üreten tesislerle ilgili düzenlemeyi ise değiştirdi. Buna göre, yine eskiden olduğu gibi, RES`lerin yüzde 40 kapasite faktörüyle yılda 3 bin 500 saat, GES`lerin yüzde 22.8 kapasite faktörüyle yılda 2 bin saat, BES`lerin yüzde 80 kapasite faktörüyle yılda 7 bin saat, JES`lerin ise yüzde 92 kapasite faktörüyle yılda 8 bin saat üretim yaptıkları esas kabul edilecek. Ancak söz konusu tesisler, fiilen bu saat/kapasite sınırlarının üstünde bir rakama tekabül edecek şekilde fazladan elektrik üretirlerse, bu fazladan üretimin karşılığını da alma imkanları doğdu. EPDK-Kurul, fazladan üretimin kabul edilmesini, "gerçekleşen miktar veya ölçüm ve/veya fizibilite sonuçlarının akredite bir kuruluş tarafından belgelendirilmesi" şartına bağladı. Mehmet Kara

www.enerjigunlugu.net

30 Kasım 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR