Belediyenin enerji ihtiyacını karşılamak için Kalkınma Ajansı desteğiyle Lisanssız Hibrit Elektrik Üretim Tesisi

 

Yeşil İlçeden Yeşil Enerji Hamlesi

Güneşten elektrik enerjisi üretimi günümüzün son teknolojilerindendir. Şehirleşmenin yıkıcı etkilerinden kendini korumasıyla öne çıkan İzmir`in yeşil ilçesi Karaburun, bu ününe yakışır bir projeye imza atıyor. Yeşil ilçe, yüzünü yeşil enerjiye dönüyor. Karaburun Belediyesi, enerji ihtiyacını karşılamak için Hibrit (güneş ağırlıklı) Elektrik Üretim Tesisi kuruyor.

 

Karaburun Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı`nın (İZKA) desteğiyle, belediyenin elektrik ihtiyacını karşılamak için 130 KW kapasiteli güneş enerjisi sistemini kuracak. Kurulacak sistemin, Karaburun Belediyesi’nin yıllık elektrik tüketiminin % 40’nı karşılayacağı ve ilk yıl için %30 oranında tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.

 

Karaburun Belediye Başkanı H. Serdar Yasa ve İZKA Program Yönetimi Birim Başkanı Murat Çelik arasında, 17 Haziran 2013 tarihinde imzalanan projenin ihale süreci de 6 Ocak 2014 tarihinde tamamlandı. Proje kapsamında yapılacak hibrit sistem güneş enerjisi panelleri Karaburun Seyrantepe mevkisine kurulacak. Çalışmaların Haziran 2014 tarihinde tamamlanması ve bu tarihten itibaren elektrik üretimine başlanması planlanıyor.

 

Projenin önemine değinen Başkan Yasa, “İleride güneşten elektrik üreten sistemin kapasitesini arttırmayı hedeflediğimiz bu proje, ilçemiz ve doğamız için kuşkusuz çok değerli bir adım. Karaburun Belediyesi olarak bu adımı son derece önemsiyoruz. Projenin hazırlık çalışmaları sırasında Ege Üniversitesi`nden konunun uzmanı akademisyenlerle çalıştık. Söz konusu hazırlık çalışmalarında, yaptığımız işin önemini her gün çok daha iyi kavradık. Belediye olarak her zaman çevremize duyarlı projeler üretmeye özen gösterdik. Hibrit Elektrik Üretim Tesisi de bu anlamda attığımız en önemli adımdır” diye konuştu.

 

Karaburun Belediyesi ile İZKA arasında imzalanan protokol gereği, toplam bütçesi 800 bin TL olan projeye, İZKA 600 bin TL destek verecek. Projeyle, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanımına, karbon emisyonlarının düşürülmesine ve sürdürülebilir gelişmeye katkıda bulunulması amaçlanıyor. Ayrıca, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu bir lokasyonda bulunan Karaburun Belediyesi`nin, elektrik enerjisi tüketimi kısmen güneş enerjisinden sağlanacak. Projenin diğer bir artısı da enerji harcamalarını azaltarak Belediye bütçesine katkı sağlamasıdır.

 

Bu projenin önemli bir hedefi de Karaburun yarımadasında özellikle güneş enerjisinin evlerde kullanılabilmesini özendirmektir.

 

Karaburun Belediyesi`nin 130 KW hibrit (güneş ağırlıklı) lisanssız elektrik üretim tesisi projesi, 2013 yılında İZKA’nın “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı” kapsamında Karaburun Kent Konseyi Proje Grubu katkısıyla hazırlanmış ve 107 proje arasından desteklenmek üzere başarılı bulunan 39 proje arasına girdi.

http://haber.stargazete.com

16.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR