Anadolu güneşine Çinli akını

Çin`in enerji devleri Anadolu`nun güneşine geliyor. Yingli, Sunergy, NARI`nın ardından Talesun da rotayı Türkiye`ye çevirdi. Şirket 50 MW`lık üretim hedefliyor.

 

ABD`li ve Alman devlerin Anadolu`da güneş enerjisindeki rekabetine Çinliler de katıldı. Dünyanın en büyük güneş enerji şirketlerinden Zhongli Talesun, Türkiye`ye girme kararı aldı. Dünya genelinde 3 GW`lık kurulu gücü bulunan Zhongli Talesun Solar, İzmirli Ege Trade şirketiyle ortak oldu. Ege Trade`in Yöneticisi Mustafa Kürkan, "Anadolu Enerji adlı şirketimizle Çinli firma bir araya geldik. Yüzde 50`şer ortaklıkla Talesun Anadolu Solar Enerji`yi kurduk. İlk adımda güneş enerjisinden elektrik üretmek için birlikte proje geliştireceğiz" dedi.

 

İLK HEDEF 50 MW

Hisseleri Çin Borsası`nda işlem gören Talesun`un ABD, Almanya ve Avustralya`da üretim tesisleri bulunuyor. Kurulu parkı 3 GW`ın üzerinde olan Talesun`un Türkiye`de büyük projelere imza atacağını dile getiren Kürkan, "2015`e kadar ortaklarımızda 50 MW`lık bir üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde güneş paneli ve montaja yönelik bir üretim de olabilir" şeklinde konuştu.

 

YINGLI PROJE PEŞİNDE

Türkiye`de son dönemde güneşe yönelik üretim ve proje bazlı yatırımlarda Çinli şirketler dikkat çekiyor. 4.5 GW`lık kurulu parkı, 16 bin çalışanı bulunan dünyanın üçüncü büyük panel üreticisi Yingli Solar, Türkiye`ye geçtiğimiz yıl adım attı. Çin`de 4 tesisi bulunan Yingli, Özyeğin Üniversitesi kampusunun elektrik ihtiyacını karşılayan güneş panellerini tamamladı. Kerim Ülker

www.sabah.com.tr / ekonomi

06 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR