Bursa enerjisini rüzgardan alacak!

Otomotiv ve tekstilin başkenti Bursa`da ibre enerji yatırımlarına döndü. Bursa`da 2011 yılında 27, 2012 yılında 28, 2013 yılında ise 26 elektrik, enerji üretimi, satışı ve ticaretiyle ilgili firma açıldı. Enerji yatırımlarına verilen desteklerle birlikte büyük firmaların ilgi odağı haline gelen Bursa`da yeni bir rüzgar santrali kurulması için girişimler başladı. Mustafakemalpaşa`ya 30 MW güce sahip yeni bir rüzgar santrali kuruluyor.

 

Sanayileşmede Türkiye`nin Detroit`i olarak bilinen Otomotiv ve tekstilin başkenti Bursa, son yıllarda enerji sektörünün de ilgi odağı oldu. Bir yandan turizm yatırımları hız kazanırken, bir yandan da güneş enerjisi, rüzgar türbini gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırım girişimleri başladı. Bursa`da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası`na kayıtlı olarak 2007 yılında 21 enerji şirketi kurulurken 2008`de 18 yeni şirket faaliyete geçti. 2011 yılında 27, 2012 yılında 28, 2013 yılında ise 26 elektrik, enerji üretimi, satışı ve ticaretiyle ilgili firma açıldı. Enerji sektörü sektörel dağılımı geçtiğimiz yıllara oranla artış gösterdi.

 

MUSTAFAKEMALPAŞA`YA RÜZGAR SANTRALİ KURULUYOR

Daha önce Bursa`nın sanayi devleri Coşkunöz, Sönmez Holding ve BURGÜÇ enerji sektörüne adım atarken Faik Çelik Holding, Ermaksan Makine, Harput Grup gibi şirketler de bu yöndeki çalışmalarını hızlandırmıştı. Enerji yatırımlarına verilen desteklerle birlikte büyük firmaların ilgi odağı haline gelen Bursa`da yeni bir rüzgar santrali kurulması için girişimler başladı. Bakanlar Kurulu, Bursa`da kurulacak Poyrazgölü Rüzgar Enerjisi Santrali`nin yapımı amacıyla bazı taşınmazların acele bir şekilde kamulaştırılması kararını alırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan da santrale onay geldi.

 

BAKANLIK ONAYLADI

Ufuk Enerji Elektrik Üretim A.Ş, Balıkesir Kepsut- Susurluk ilçeleri ve Bursa Mustafakemalpaşa sınırları içinde kuracağı 30 MW kurulu güce sahip Poyrazgölü Rüzgar Enerjisi Santrali kuruyor. Rüzgar enerjisi santrali sayesinde yılda yaklaşık 77 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanırken, Mustafakemalpaşa İlçesi Soğucak köyündeki taşınmazlar, Poyrazgölü Rüzgar Enerjisi Santrali`nin yapımı için Maliye Bakanlığı tarafından Hazine adına tescil edilmek üzere kamulaştırılması için ilk adım atıldı.  15 adet tribün ve şalt sahası için hazırlanan 1/5 bin ve 1/bin ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Plan teklifleri 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde onaylandı. Rabia Deniz, ÖZEL HABER

www.bursadabugun.com

06.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR