"Elektrik esnafının yüzde 95`i kayıtsız çalışıyor!"

Şanlıurfa Elektrikçiler Odası Başkanı Necmettin Sağlam, Şanlıurfa’da yüzde 74’lere Varan kaçak elektrik kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Başkan Sağlam, kayıtsız çalışan elektrikçilerin ruhsatsız silah gibi olduğunu belirterek, "Özelleşmesinin ardından bölgenin dağıtım işini alan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.`nin bölgede işi zor. Tüm sorunları aşmak için zamana ihtiyaç var. DEDAŞ, özelleştirmenin ardından bölgede hem kalan borçların ödenmesi hem de eski sayaçların ücretsiz değiştirilmesi için Türkçe ve Kürtçe afişlerinde asıldığı faiz affı ve taksitlendirmeyi içeren 3 kez uzatılan büyük bir kampanya düzenledi ancak beklenen olmadı. Borçlar ödenmediği gibi özelleştirmeden sonraki 6 ayda 1 milyar TL`nin üstündeki alacak da tahsil edilemedi" dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde kayıtsız çalışan teknisyenlere ilişkin daire müdürleriyle toplantı yaptıklarını ancak sonuç elde edemediklerini belirten Sağlam, "Yapılması gereken, bu işleri yapanların kayıt alınmaya çalışılması. Bir müteahhitin ustalık belgesi olmayan birini çalıştırmaması gerekir ancak müteahhitlerin çoğu ustalık belgesi olmadan teknisyen çalıştırıyor. Kayıt altına alınan çalışanın suç işlemesi zorlaşır. Kayıtsız çalışan elektrikçi ruhsatsız silah gibidir. Kayıtlı silahla suç işleyen şahsın yakalanması daha kolay olur. Ruhsatlı çalışan kişi cezai yaptırım korkusuna sahip olur. Kayıtsız çalışanlar ruhsatı gereksiz görüyorlar. Diyorlar ki, `Herkes kayıtsız çalışıyor. Biz niye ruhsat alalım?` Şanlıurfa`da elektrikle uğraşanların kayıt altına alınması lazım. Aksi halde ruhsatsız çalışanlar kaçak elektrik de çeker, yanlış elektrik de döşer. Çalışan kişiyi SGK`ya soruyorsun, bilmiyor, emniyete soruyorsun, bilmiyor. Bu usulsüzlüğün örneği dünyada yok. Hiçbir kurum çalışandan ustalık belgesi istemiyor. Bir kurum ustalık belgesi istese gerisi çorap söküğü gibi gelir" ifadelerini kullandı.

 

"ŞANLIURFA`DA KAYITSIZ ELEKTRİKÇİ SAYISI ÇOK"

İlk olarak Şanlıurfa`da odasına kayıtlı 800 elektrikçinin olduğunu belirten Sağlam, kaçak elektrikçi sayısını kendinin bile bilmediğini söyledi. Sağlam, bütün tekniker ve teknisyenlerin ustalık belgesinin bu odadan sorulduğunu belirterek, "Buranın yılda 90 lira aidatı var. Adam bu meblağı ödeyip kayıt olmak istemiyor. Oysa ayda 6 liraya tekabül ediyor. Elektrik sektöründe çalışanların kayıtlı olması kaçak elektriğin önüne geçer. Bunun yanında elektrikçiliğe belli bir standardı ve belli bir kaliteyi getirir. DEDAŞ ekiplerinin yaptıkları kaçak taramasında bazı elektrikçilerin kaçak elektrik kullandığı bilgisi bize geldi. Bunları tespit etmemiz halinde ise derhal oda kaydını sileriz. Kaçak elektrik çeken teknisyenlerin çoğunluğunun ustalık belgesi veya ruhsata sahip değiller. Yasal çerçevede teknisyeni olması gereken standartlara çekebilirsek bu sorunun önüne geçebiliriz. Elektrikçi dükkanının açılması, bir bakkal dükkanının açılması gibi değildir. Bir adam ruhsat almaya geldiğinde belediyenin ustalık belgesini istemesi gerekiyor. Neticede insan hayatını ilgilendiren bir konu. Belediye şahsa çalışma ruhsatı vermiş fakat şahsın odaya kaydı yok. Şu anda elektrik esnafının yüzde 95`i kayıtsız çalışıyor, DEDAŞ`a kayıtlı değil" dedi. (Kaynak: Haberler)

www.enerjipostasi.com

14 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR