BAKAN YAZICI’NIN HİZMET KOOPERATİFLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, vatandaşların gelirlerini maksimize etmek ve kendi işlerinin patronu olmalarını sağlamak amacıyla istihdam kapısı açacak olan Hizmet Kooperatifi Anasözleşmesi’ni hizmete sunduklarını bildirdi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı hizmet kooperatiflerinin ekonomiyi canlandırdığını belirterek, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Geçimini yalnızca fiziki emeğe dayalı olarak sağlayan ve gelir düzeyi bakımından alt gruplarda yer alan vatandaşların gelirlerini maksimize etmek ve kendi işlerinin patronu olmalarını sağlamak amacıyla istihdam kapısı açacak Hizmet Kooperatifi Anasözleşmesi’ni hizmete sunduk” ifadelerini kullandı.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak 17 Ekim 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna tanıttığı Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planında belirlenen hedeflerin birer birer hayata geçirildiğini bildiren Yazıcı, dayanışma ve yardımlaşma ilkeleri ekseninde ortaklarına eşit oy ve demokratik katılım imkânı sağlayan kooperatiflerin öneminin artık daha iyi kavrandığını kaydederek, “Bu nedenle kooperatifleşme her alana yayılıyor’’ dedi.

 

HİZMET KOOPERATİFİ NELER GETİRİYOR?

Hizmet Kooperatifleri Anasözleşmesi’nin 2014 yılı başında tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Yazıcı, hizmet kooperatiflerinin ekonomiye olan katkısıyla ilgili şunları kaydetti:

 

“Hizmet Kooperatifi ile hizmet sektöründe iş arayan emek işçileri bir araya gelerek iş imkânları oluşturup kendi işlerinin patronu oluyor. Özellikle kentlerde temizlik işçisi veya başka sektörlerde hizmetler sunan işsizler kendi işlerinin patronu olarak bu hizmetlerini sunabilecek. Bu kooperatifler özellikle dar gelir gruplarını istihdam etmek amacıyla kurulacak ve bir anlamda özel sektöre istihdam sağlama imkânı getiriyor. İstihdam imkânı sağlamasının yanı sıra, ortaklarının hizmet üretimi alanlarında mesleki beceri ve yeterlilik eğitimi hizmetleri sağlayacak, bireysel hizmetleriyle ilgili iş edinmeleri amacıyla danışmanlık hizmeti verecek ve mesleki eğitim programlarına yönelik programları sağlayacaktır.’’

 

İstihdamı artıracak hizmet kooperatifinin bir diğer amacının ortaklarının kreş ihtiyaçlarını karşılamak olacağını bildiren Yazıcı, “Hizmet kooperatifi ortaklarının 0-6 yaş grubu çocuklarının bakımı ve eğitimi için mahalle yuvaları, çocuk oyun odaları açacaktır. Çocukların sağlığı, gelişimi ve bakımı için sağlık üniteleri, oyun ve spor alanları, kültür sanat üniteleri kuracaktır. Çocuklara yönelik ilgili her çeşit araç, gereç, besin maddeleri ihtiyaçlarını giderecek, bunlarla ilgili satış yerleri sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Geçimini yalnızca fiziki emeğe dayalı idame ettiren vatandaşlarımızı hizmet kooperatifleri çatısı altında buluşmaya davet eden Bakan Yazıcı, bu konuda vatandaşların Bakanlığa müracaat etmelerinin yeterli olacağını kaydetti. ANKARA (İHA)

http://yerel.iha.com.tr

06 Mart 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR