Yağışlar tarımsal kuraklığı önledi

Kış aylarında uzun süre beklenen yağışların mart ayında gelmesinin, tarımsal kuraklığı bir nebze de olsa önlediği bildirildi.

 

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlar`dan gelen soğuk havanın etkisiyle başlayan kar yağışının, tarıma fayda sağlayacağını söyledi.

 

Kar yağışının başta tarım ve hayvancılık olmak üzere insan sağlığı için de çok faydalı olduğunu belirten İstanbulluoğlu, "Kar yağışı kışın çok soğuk aylarında, toprağın üzerinde yorgan vazifesi görmesi nedeniyle, bitkiyi ve ekili tohumları don zararlarından korur. Arazilerdeki kar örtüsü, havaların ısınmasıyla yavaş yavaş ve içten içe erimesiyle toprağın nem kapasitesine çok büyük katkıda bulunur" diye konuştu.

 

İstanbulluoğlu, kar yağışının yağmur gibi çok fazla yüzey akışa neden olmadığını, bu nedenle adeta damla sulama yönteminde olduğu gibi, suyu toprağın her zerresine ulaştırdığını vurguladı.

 

Kar yağışıyla topraktaki nem oranının en yüksek düzeye ulaştığını ve bir kısmının da yeraltı sularına karıştığını dile getiren İstanbulluoğlu, şöyle konuştu:

 

"Kar yağışı, özellikle kışlık ekimlerde büyük oranda verim artışlarına neden olur. Buğday rekoltesinin yüksek olması bunun sonucudur. Baraj ve göletlerin dolmasıyla yaz aylarında başta içme ve kullanma suyu, sulama suyu sıkıntısının çekilmemesini sağlar. Kuraklığın sigortasıdır. Hayvan hastalıklarının yayılmasında en büyük etken olan ortak mera kullanımıdır. Oysa kar örtüsü altında kalan meralarda hastalık riski ortadan kalkmaktadır."

 

"Tarımsal kuraklığı önledi"

 

İstanbulluoğlu, bu yıl tüm ülke ve bölge genelinde yağışların az olduğunu söyledi.

 

Geçen yıl kasım ve aralık, bu yıl ocak ve şubat aylarında mevsim normallerinin çok altında yağış görüldüğünü belirten İstanbulluoğlu, şunları kaydetti:

 

"Meteorolojik bir kuraklık yaşadık. Artık tarımsal kuraklık yaşamaya başlıyoruz derken, geçen ve bu haftaki yağışlar bu durumu kısmen önledi. Beklentimiz bu yağışların tüm bahar aylarında mevsim normallerinin üzerine yağması. Trakya bölgemizde bugüne kadar, kışlık ekimler açısından önemli bir kuraklık sıkıntısı yaşanmadı ancak bu ay ve önümüzdeki aylarda mutlaka yağışın düşmesi gerekiyor. Yazlık ekimleri takiben önemli miktarda yağmura ihtiyacımız olacak."

Muhabir: Yavuz Karaduman / Tekirdağ

www.aa.com.tr/tr / ekonomi

12.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR