DALGA TÜRLERİ KARŞILAŞTIRMALARI

 

SİNUS DALGASI:

Sinüs dalgası veya sinüs eğrisi modelleme ve çeşitli periyodik olguları tahmin etmek için örneğin, gelgitin yükselişi ve düşüşü, yayın salınımı, bir gün boyunca güneşten gelen ışığın yere çarpması vs. kullanılan matematiksel bir yapıdır.

 

Mevcut tam dalgalı doğru akım doğrultma sistemi, AC’yi DC haline çevirmek, mutlak değerli sinüs dalgası (dalga, normal sinüs dalgasına benzerdir çünkü dalga değeri her zaman x-ekseni üzerinde kalır) kullanarak modelleme için kullanılır. Yarım çember boyunda sağ tarafa doğru yer değiştirmesi haricinde cosinüs dalga, sinüs dalgasının benzeridir.

 

KARE DALGA:

Kare dalga, sinyalin sadece iki seviye olduğu bir dalga türüdür. Sinyal, düzenli aralıklarla bu seviyeler arasında geçiş yapar ve bu geçiş anlıktır. Bu özellikler, dalga-zaman grafiğinin köşeleri kare şeklinde olan bir grafik olacağı anlamına gelir. Çoğu dalga türü bilinen sinüs şeklinden daha farklı bir şekil oluşturur. Bu tür dalga biçimleri kademeli olarak iki seviye arasında geriye ve ileriye doğru gidip gelir, (dalga-zaman grafiğinin eğri kısmı gibi). ALTERNATİF akım sistemindeki gerilim düzeyinde olduğu gibi, deniz dalgaları ve ışık dalgalarının hepsi sinüs dalgası şeklindedir.

 

DEĞİŞTİRİLMİŞ KARE DALGA:

İnverterler DC’yi AC’ye çevirirler. Eski tür inverter teknolojisi kare dalga çıkışı yaratıyordu. AC saf sinüs dalgasında dalga türü isminde olduğu gibi sinüs şeklinde değil, kare şeklindedir. Değiştirilmiş kare dalgasında bir adım veya kare dalgalar arasında kullanılmayan boşluk vardır. Bu olay elektrikli cihazlarda sorunlara neden olan bozulmaları veya dalgalanmaları azaltır. Değiştirilmiş Kare Dalgalı inverterler saf resiztif yüklerle lambalar ve ısıtıcılar da olduğu gibi iyi çalışacaktır. Saf endüktif yüklerle de mikserler ve karıştırıcılardaki motorlar da olduğu gibi iyi bir şekilde çalışacaktır. Eğer bu araçlarda elektronik hız kontrolü varsa, bu zarar görmüş olabilir.

 

waveform comparison
waveform comparison