Güneş enerjisi lisans ihaleleri ne zaman?

Türkiye’de güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi konusu çok popüler.

 

Yıllardır bu işe gönül vermiş ya da geleceğini bu enerji kaynağına yönelik yatırımların artmasına bağlamış insanlar var. Bu insanların etrafına son yıllarda hızla yeni halkalar eklendi.

 

Özellikle lisanssız elektrik üretimine yönelik yatırımların önünü açacak mevzuat çalışmalarının tamamlanmasından sonra...

 

Öyle ya, lisanssız elektrik üretiminin kitlesel bir harekete dönüşmesini sağlayacak yegane kaynak güneş ne de olsa...

 

Ama, acaba bu kadar popüler olup da bir türlü somut ve ciddi yol kat edilemeyen bir başka konu örneği var mıdır?

 

Güneşe dayalı lisanslı elektrik üretimi yapan tesis sayısını biliyor musunuz?

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verileri arasında aradım. Şu an itibariyle bir tane bile güneşe dayalı elektrik üretim lisansı yok! Aslında orada aramaya bile gerek yok, çünkü güneşe dayalı üretim lisansları için açılan ihalelerden ses yok. Bunlardan sadece ikisi yapıldı ama sonuç açıklanmış değil.

 

Peki konuyu popüler hale getiren lisanssız güneş santralleri? Orada da ciddi bir yol kat edilebildiğini söylemek zor.

 

Enerji Günlüğü’nün TEDAŞ verilerinden derlediği bilgilere göre 20 Temmuz 2014 itibariyle 557 lisanssız elektrik üretim proje başvurusu yapılırken, dosyalardan 166’sı başvuru onayı almış. Bunların 90’ında tesisler kurulmuş, geçici kabul başvurusu yapılmış.

 

Geçici kabul başvurusu yapılan tesislerden 58’i için geçici kabul verilmiş. Geçici kabul alan 58 lisanssız elektrik üretimi tesisinden 54’ünü güneş enerjisine dayalı santraller oluşturuyor. Ve bunların toplam kurulu gücü 13.3 MW ile sınırlı. Bu rakamın ne anlama geldiğini görmek için Türkiye’nin toplam kurulu gücünün 66 bin MW’nin üzerinde olduğunu söylemek yeterli olur sanırım.

 

Şimdi baştaki soruya yeniden gelelim. Neden güneşe dayalı yatırımlar bu kadar gündemde olduğu halde pratikte ciddi bir adım atılamıyor?

 

Neden bir yaz mevsimini daha solara dayalı yatırımlar konusunda ciddi bir adım atamadan geride bırakıyoruz?

 

Yaz dediğimize bakmayın, güneşe dayalı tesisler sadece yaz aylarında elektrik üretmiyor. Kuşkusuz güneşli havalarda daha çok üretim yapılıyor. Ancak özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimleri de güneş tesislerinin çok verimli olduğu dönemler oluyor. Çünkü aşırı sıcak ortamlarda güneş panellerinden yeterli verim alınamıyor. Ortam sıcaklığının belli bir seviyenin altında olması gerekiyor ki bunlar verimli çalışabilsin. Nasıl ki bilgisayarınız ısındığında çalışmıyorsa, güneş santralleriniz de aşırı sıcaklarda daha düşük verimle çalışabiliyor. Çünkü, kendini de soğutması gerekiyor sistemin ki bunun için de elektrik harcıyor.

 

Her neyse konuyu dağıtmayalım.

 

Yetkililere buradan bir kez daha soralım...

 

Güneş enerjisi üretim lisans ihaleleri ne zaman yapılacak? Bunun için belli bir takvim var mı? Yapılmış ihalelerin sonuçları ne zaman açıklanacak?

 

Bu sorulara verilecek cevaplar, sektördeki pek çok aktörün önünü görebilmesini sağlayacak.

 

Ancak bir de rica. Lütfen, gerçekleşmeyecek takvimler açıklanmasın. Çünkü gerçekleşmeyen her beklenti, sektördeki oyuncuların ciddi zararlar görmesine yol açıyor.

http://enerjigunlugu.net

07 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR