Yatırımcılar güneşi gördü 6 milyar Euro’luk söz verdi

Türkiye genelinde güneş enerjisine yatırım için belirlenen 27 bölgede başvuru süreci tamamlandı. Şirketler, düşünülen 425 megavatlık kapasitenin 11 katını talep etti. Şirketlerin taahhüt ettiği yatırım tutarı ise 6 milyar Euro’ya ulaştı.

 

Türkiye enerji faturasını düşürmek için dev bir adım daha attı. Türkiye’nin 27 bölgesi için yatırımcılar sıraya girdi. Güneş enerjisi ihaleleri için şirketler 6 milyar Euro’luk yatırım için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru yaptı. Başvurular değerlendirilerek ihale süreci için Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye (TEİAŞ) gönderildi.

 

Güneş enerjisine yönelik yatırımları değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yatırımların önünü açmak için çalışmaların yapıldığını belirterek, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın stratejik öncelik olduğunu bildirdi. Yenilenebilir Enerji Kanunu ile Türkiye’de 600 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması kararlaştırıldı. Yapılan çalışmalarda yatırımcıların 27 bölgede güneş enerjisi yatırımı yapılması için alan belirlendi. EPDK geçen yıl şirketlerden alınan yatırım başvurularını ve tüm Türkiye’de ki güneş enerjisi sahalarını belirleyerek şirketlerin başvuru süreçlerini tamamladı.

 

600 megavatlık yatırım

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmasının önemli olduğunu vurgulayan EPDK Başkanı Yılmaz “Kanunda ilk etapta 600 megavatla sınırlı bir yatırım alanı açıldı. Biz de yatırımcılardan gelen talepleri ülkemize ve enerji sektörüne en faydalı olacak şekilde inceledik ve son aşamaya getirdik. Şimdi TEİAŞ yapacağı ihalelerin ardından yatırım sürecini başlatacak” dedi. Mayıs ayında gönderilen Elazığ ve Erzurum bölgelerinin ardından 17 bölgede de güneş enerjisi yatırım ihalelerinin gerçekleştirilmesi için başvurular TEİAŞ’a gönderildi. Bu bölgelerde yaklaşık 1 milyar Euro yatırımla hayata geçecek toplam 425 megavatlık güneş enerji santral kapasitesi için 11 katı olan 5 bin megavatlık talep geldi. Şirketler toplamda yaklaşık 6 milyar Euro yatırım talebinde bulundu.

 

KONYA’DA 62 ŞİRKETLİ DEV YARIŞ

Bir bölgeye birden fazla başvurunun gelmesi durumunda TEİAŞ’ın açtığı ihaleyi kazanan şirket yatırımı yapabilecek. Bu kapsamda en büyük yarış ise Konya’da gerçekleştirilecek. 46 megavatlık kapasite için kapasitenin 20 katından fazla olan 1000 megavatın üstünde talep gelen Konya’da tam 62 şirket yarışacak. Konya’yı 41 taleple Niğde ve Aksaray şehirleri izliyor.

 

EPDK verilerine göre güneş enerji yatırımına açılan Bingöl/Tunceli ve Erzincan bölgelerine başvuru yapılmadı. Hakkari ve Muş ve Şırnak bölgelerine 1’er adet başvuru gerçekleştirildi.  12 Mayıs 2014 tarihinde Elazığ ve Erzurum bölgeleri için gerçekleşen ilk güneş enerjisi ihalesini kazananlar için de EPDK lisans çalışmalarında son aşamaya geldi. Ercan Baysal/Ankara

http://haber.stargazete.com

24.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR