YENİLENEBİLİR ENERJİ ZİRVESİ BAŞLADI

Adıyaman’da çeşitli kuruluşların organizatörlüğünde ‘Yenilenebilir Enerji’ zirvesi gerçekleştirildi.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın koordinesinde, Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediye Başkanlığı, Adıyaman Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkıları ile rektörlük konferans salonunda Yenilenebilir Enerji zirvesi başladı. İki gün sürecek olan zirvenin açılışına Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtma Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Grup Başkanı fakir Hüseyin Erdoğan, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Başkan Yardımcısı Osman Özberk, TPAO Bölge Müdürü Savaş Bütün, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Adıyaman’daki işadamları ve öğrenciler katıldı.

 

Zirvenin açılışında dünyada ve Türkiye’de enerji görünümü, yenilenebilir enerji kaynaklarının dünü-bugünü ve yarını, enerji piyasasında düzenlemeler, gelişmeler ve lisanssız üretim, GAP Bölgesi’nde yenilenebilir enerji uygulamaları ve enerji projelerinin finansmanı konuları tartışıldı.

 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, enerjinin insan hayatının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirterek, “Bölgemizde, ülkemizde ve dünyada enerji politikaları, dünyaya yön veren ana unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş ülkeler enerjide bağımlılıklarını ALTERNATİF enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak aşmaya çalışmaktadırlar. Ülkeler, enerji bağımlılıklarını, ekonomik yükünü ve dış politikada engelleyici ve daraltıcı etkisini kırmak istemektedirler. Türkiye ise, enerji kaynaklarını çeşitlendirerek dış politikada ve ekonomi alanında hareket alanını genişletmeye çalışmaktadır” dedi.

 

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü ise, böyle önemli bir zirveye ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını belirterek, “Valiliğimiz başta olmak üzere, birçok kurumun desteğiyle ilimizde yapılan bu enerji zirvesinin hayırlı olmasını diliyorum. Günümüz yaşamının en önemli konularının başında enerji gelmektedir. Enerjiyle, dağlar indirilip, dağlar kaldırılmakta, kocaman barajlar, kütleleri ve tünelleri kazabiliyoruz. Bunların hepsi enerji sayesindedir. Son derece sanayileştik, özellikle enerji tüketen çok büyük bir sanayimiz var. Ancak, ihmal ettiğimiz bir husus var; genelde ülkeler tükettikleri enerji ile sınıflandırırken ve refah düzeyleri onunla ölçülürken, enerjide tasarruflu olmayı bir türlü öğretemiyoruz. Tasarruf yaptığımız takdirde elimizde çok önemli enerji kaynakları oluşacaktır. Lüzumsuz enerji tüketiminden mutlaka kaçınmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin gün geçtikçe artığını vurguladığı konuşmasında, “Talep edilen enerjinin hızla artmasına paralel olarak mevcut enerji kaynaklarının çok kısa zamanda tükeneceği bilimsel bir gerçektir. Tüm dünyada artan nüfusla beraber enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Bilindiği gibi ülkemiz 77 milyon nüfus ve 152 milyar dolar ihracat ile kişi başına 10 bin dolar milli gelire sahip dünyanın 16. büyük ekonomisine sahiptir. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında 84 milyon nüfusa karşılık 500 milyar dolar ihracat ile kişi başına 20 bin dolar milli gelire sahip dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için de sanayi alanında rekabetçi, çevre alanında sürdürülebilir, enerji alanında ise yenilenebilir politikalar üretmeli ve uygulamalıyız. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için yereldeki imkanlar, bölgenin coğrafi avantajları göz önünde tutularak doğal kaynaklarımız değerlendirilmelidir. Ülkemiz rüzgar, güneş, su kaynakları ve Jeotermal bakımından son derece zengin bir coğrafyadadır. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının, toplam enerji tüketimindeki oranı 2012 yılında yüzde 27 olmuştur. Onuncu Kalkınma Planı’na göre 2018 yılında bu oranın yüzde 29’a ulaşması beklenmektedir. 2023 yılına kadar ise 120 milyar dolar seviyesinde yenilenebilir enerji yatırımı gerçekleşmesi hedeflenmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

Adıyaman’ın hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli açısından verimli ve avantajlı bir coğrafyada yer aldığını kaydeden Vali Demirtaş, “Adıyaman yıllık üç bin saat güneşlenme süresi ile Türkiye geneli iller sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır. Sincik ilçemizde 27,5 megawatt gücünde rüzgar santrali faal olarak çalışmaktadır. Kahta ilçemizde 43 megawatt gücünde diğer bir rüzgar santralinin lisansı alınmış olup inşaatına yakın bir tarihte başlanacaktır. Kahta ilçemizde Türkiye Petrolleri tarafından açılan kuyulardan elde edilen atık sıcak su ile 41 dönümlük bir arazide modern seracılık yapılmaktadır. Adıyaman’da uyguladığımız tüm projeler bölgemizde yeni yatırımlara da ilham verecektir. Bunun için hepimize düşen, bilim ve teknoloji ışığında, çevre ile dost, sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile yenilenebilir enerji uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlamalı, özveriyle çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtma Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Grup Başkanı Fakir Hüseyin Erdoğan, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Başkan Yardımcısı Osman Özberk ve TPAO Bölge Müdürü Savaş Bütün’ün konuşmacı olarak katıldığı “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Görünümü ve Önemi” konulu bir panel düzenlendi. (İHA)

www.milliyet.com.tr

13.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR