Anel Enerji Turgut Özal Tıp Merkezi projesini tamamladı

5,3 MW’lık santral Türkiye’nin tamamlanan ilk büyük ölçekli güneş elektriği projesi olma ünvanını kazandı.

 

İnönü Üniversitesi kampüsündeki Turgut Özal Tıp Merkezi için geliştirilen 5,3 MW’lık güneş elektriği santrali projesinin tamamlandığı bildirildi.

 

Projeyi gerçekleştiren Anel Enerji tarafından yapılan açıklamada santral ile yıllık 8,5 gigavat-saat elektrik üretimi gerçekleştirilebilecek.

 

Güneş enerjisinden sağlanacak bu elektrik üretimi merkezin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 33’ünü karşılayacak iken, aynı zamanda yıllık 2,25 milyon metreküp civarında doğal gaz tüketiminin ve 4 bin ton karbondioksit salımının da önüne geçilmesinin sağlayacak.

 

Açıklamada değerlendirmesi yer alan Anel Enerji Proje Yöneticisi Enver Kır ise şu değerlendirmede bulundu;

 

“Lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilen bu projemiz, üniversite kurumu tarafından yaptırılan Türkiye’deki en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşıyor. Ayrıca ihtiyaç fazlası enerjinin satışı yapılarak kar elde etmek amaçlanmadığından, üniversitelere tanınan haklar gereğince 1 MW üzerinde kurulu güce sahip tek lisanssız santral. Anel Enerji olarak, birçok açıdan örnek teşkil edecek bu projenin önemini benimsedik ve santralde kullanılan tüm ekipmanlar için yüksek verimliliğe sahip ürünleri tercih ederek kurulumun her aşamasını büyük bir titizlikle tamamladık. Ayrıca projemizde, santral sahası içerisinde inşa edilen idari binada bulunan Scada sistemi odası ile kapsamlı veri izleme, kaydetme ve haberleşme yapılıyor. Proje bu özelliği ile de farklılıklarından birini ortaya koyuyor.”

 

Protokol bir yıl önce imzalanmıştı

İnönü Üniversitesi ve Anel Grup 2013 yılı Kasım ayında projenin gerçekleştirilmesi için bir protokol imzalamıştı.

 

Protokolün imza töreninde konuşan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ünsal Özgen ise şunları söylemişti;

 

‘’Tesisin kurulum maliyeti 19 milyon TL olmakla beraber tesisin ömrü minimum 25, ortalama 40 yıldır. Bu tesisin kurulumu için yaklaşık yüzde 80 oranında kredi kullanılmıştır. Bu finans maliyeti dikkate alındığında 2014 yılında kendini amorti etmesi 6,8 yıldır. Yine elektrik fiyatlarına yılda ortalama yüzde 10 oranında bir artış düşünülürse tesisin kendisini amorti etme süresi 5.1 yıla düşmektedir. Şayet fiyatlar sabit olursa kendisini finanse ettikten sonra bu tesisin bize 25 yıl içerisinde net kazancı 57 milyon TL olacaktır. Eğer yüzde 5’lik bir fiyat artışı olursa 127 milyon TL, yüzde 10’luk bir fiyat artışı olursa 240 milyon TL civarında bir tasarrufumuz olacaktır.``

 

Türkiye büyük ölçekli santrali olan ülkeler arasına girdi

Wiki-Solar projesine göre 2014 Mart ayı itibari ile devrede olan 150.000 MW düzeyindeki güneş elektriği kurulu gücünün 22,452 MW’lık bölümünü 4 MW ve üzeri güce sahip büyük ölçekli santraller oluşturuyordu. Aynı verilere göre dünyanın 19 ülkesinde bu ölçekte projeler bulunmaktaydı.

www.yesilekonomi.com

18.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR