AA`nın enerji haberleri yapması bizi çok memnun etti

Global Enerji Derneği Başkanı ve 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, ``EIF, kamudaki karar alıcılar ile enerji sektöründeki oyuncuların buluşmasını sağlıyor. Bu başarı konferansın Ankara’da düzenlenmesinin avantajıdır`` dedi.

 

Çiğdem Dilek, Anadolu Ajansı`nın (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı`nı AA muhabirine değerlendirdi.

 

Konferanstaki katılımcı sayısının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Dilek, ilk gün için bin 500 ziyaretçi beklediklerini ancak dün 2 bin 800 adet yaka kartının verildiğini söyleyen Dilek, ``Sektörün önde gelen aktörleri buradalar. EIF Ankara’da yapıldığı için kamu sektöründeki karar alıcıları da burada. Kongreye katılan şirketler de bir araya gelip kendi aralarında işbirliklerine imza atıyor. Bu açıdan biz çok memnunuz ve firmaların da memnun olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

 

“AA`nın, enerji haberlerine ciddiyetle eğilmesi önemli``

Enerji sektöründe bilginin ve bu bilgi üzerine kurulan haberin önemine vurgu yapan Dilek, haber kaynağının bazen haberden daha önemli hale gelebidiğini kaydetti.

 

Anadolu Ajansı Enerji Haberleri terminali ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, geçen aylarda Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünü ziyaretlerinde İngilizce Enerji Muhabirliği Eğitimi verildiğini gördüklerini dile getiren Dilek, ``Enerji sektöründe eksikliği gözlenen enerji haberleri alanına AA`nın ciddiyetle eğilmesi çok önemli. Çünkü haberi hangi kaynaktan aldığınız, alınan haberin doğruluğu için çok önemli. AA`nın enerji haberleri yapması bizi memnun etti`` dedi.

 

Dilek, Türkiye`deki enerji hukuku ve EPDK’nın piyasadaki düzenleyici rolüyle ilgili de ``2000 yılının başından beri gerek dava takibi gerekse danışmanlık anlamında enerji hukuku ile ilgileniyorum. Ankara Barosu’nda da enerji hukuku komisyonunu kurdum, bu sebeplerden ötürü enerji hukukuna oldukça yakınım. Şunu söyleyebilirim ki Türkiye’de enerji hukuku olması gereken yerde değil`` değerlendirmesinde bulundu.

 

Donanımlı enerji hukukçuları tarafından hazırlanacak detaylı bir mevzuata ihtiyaç duyulduğunu da belirten Dilek, şöyle devam etti:

 

``Gerek mevzuat, gerekse kanunlar düzenlenirken, baroların veya bu konudaki donanımlı hukukçuların görüşleri daha fazla alınırsa iyi olur. Muhakkak ki uygulamada taşlar yerine otururken sıkıntılar olacak. EPDK gayet iyi çalışan bir kurumumuz ancak zaman zaman yaşadığı sıkıntıların altında yatan problem, mevzuatla ilgili bahsettiğimiz sıkıntılardır, EPDK da nihayetinde mevzuata göre çalışıyor ve denetimlerini yapıyor.``

 

Bazen bu denetimler sırasında hakkaniyete aykırı cezaların verildiğini öne süren Dilek, "Bir cezanın hukuka uygun olması, bazen hakkaniyete uygun olması anlamına gelmiyor, verilen cezaların piyasa şartlarına göre ayarlanması lazım. Yedi pompalı büyük bir akaryakıt istasyonuna kesilen ceza ile uzak bir köyde tek pompalı bir akaryakıt istasyonuna kesilen ceza aynı büyüklükte olabiliyor. Bu gibi durumlardan ötürü suç ile ceza arasında bir orantı olmalı`` dedi.

 

"30 milyar dolarlık finansman ihtiyacı doğacak"

Garanti Bankası Enerji Finansmanı Müdürü Ahmet Tohma da yaptığı konuşmada, Türkiye`nin enerji alanındaki atılımının devam edeceğini ve gelecek 3-4 yıl içerisinde 30 milyar dolarlık bir finansman ihtiyacının doğacağını söyledi.

 

Finansman sağladıkları projelerde dikkat ettikleri en önemli noktanın projelerin detaylı bir şekilde çalışılması olduğunu söyleyen Tohma, "Önümüze gelen her projeye değil, iyi yapılandırılmış projelere öncelik veriyoruz" diye konuştu.

 

Ahmet Tohma, Türkiye`de son 10 yılda enerji projelerine 35-40 milyar dolar finansman verildiğini ve bu rakamın büyük bölümünün Türk bankaları tarafından sağlandığını kaydetti.

 

Türkiye`de uzun bir geçmişe sahip olduklarını ifade eden merkezi ABD`de bulunan EXIM Bank`ın Başkan Yardımcısı Raynold Ellis, özellikle doğalgazdan elektrik üretilen santrallere destek sağladıklarını söyledi. Ellis, "2000 yılından itibaren Türkiye`de lambalardaki her 5 kilovatlık elektriğin yüzde 1`ini EXIM Bank finanse etmiştir" dedi.

www.aa.com.tr

25.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR