Danimarka elektriğinin %39’unu rüzgar enerjisinden elde ederek rekor kırdı

Danimarka rüzgar enerjisinden yararlanmada dünya rekoru kırıyor. Çevre ve Enerji Bakanlığı, ülkede kullanılan elektrik miktarının yüzde 39’unun rüzgar türbinlerinden elde edildiğini açıkladı. Bu rakamın dünya rekoru olduğu ve Danimarka’nın dünyada rüzgar enerjisinden en çok yararlanan ülke haline geldiği bildirildi.

 

Açıklamada 2014 Ocak ayında ülke çapında kullanılan elektriğin yüzde 61.7’sinin yıl ortalamasında ise yüzde 39.1’nin rüzgar türbinlerinden elde edildiği belirtildi.

 

Danimarka Çevre ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2012 yılında tüm siyasi partiler arasında varılan anlaşma uyarınca 2020 yılına kadar ülkede kullanılan elektrik miktarının en az yüzde 50’sinin rüzgar türbinlerinden sağlanacağı belirtilerek, şöyle devam edildi:

 

“Ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 39’u rüzgar türbinlerinden sağlanıyor. Bu demektir ki bizim koyduğumuz hedefe çok erken ulaşmaya başladık. Bu şekilde çevreyi korumaya da yatırım yapmış oluyoruz. Aralık ve Ocak aylarında rüzgarın fazla olması nedeniyle çok fazla elektrik üretildi. Elektrik şirketleri o kadar fazla elektrik ürettiler ki neredeyse fazla elektriği ellerinden çıkarmak için para ödeyecek duruma geldiler.”

 

Danimarka Elektrik Üretim Şirketleri Birliği (Dansk Energi), fazla üretilen elektriğin tüketilmesi için yeni yöntemler bulunması gerektiğine dikkat ekti. Dans Enerji Direktörü Lars Aagaard, elektrikli araç kullanımının çok yavaş ilerlediğini belirterek, “Elektrikli araç kullanımı, elektrikle konut ısıtma gibi konularda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Elektrik kullanımında ısıtma sorununu da rüzgar türbinleri ile çözdüğümüzde istediğimiz hedefe ulaşmış oluruz aksi takdirde üretim fazlası olur” dedi.

http://enerjienstitusu.com

07 Ocak 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR