Turkcell`den 20 MW`lik santral kadar elektrik tasarrufu

Turkcell ve iştiraki Turkcell Superonline, geçtiğimiz yıl kendi şebekesine ve çevre dostu sistemlere yaptığı yatırımlarla 111 milyon kWh`lık elektrik tasarrufu sağladı. Bu rakam, 20 MW`lık bir gaz santralinin yaklaşık bir yıllık toplam üretimine tekabül ediyor.

 

Turkcell İletişim Hizmetleri`nden yapılan açıklamada Turkcell ile grup şirketlerinden Turkcell Superonline, iş süreçlerinde enerji tasarrufuna yönelik teknoloji ve uygulamalar hayata geçiriyor. Bu çerçevde 2014 yılında kendi şebekesine ve çevre dostu sistemlere 25.8 milyon liralık yatırım gerçekleştirildi.

 

12 MW`LİK GAZ SANTRALİ KADAR

Yapılan çalışmaların hem çevrenin korumasına hem de Türkiye`nin enerji faturasının azaltılmasına katkı sağladığına işaret edilen açıklamada, "Uygulanan verimlilik ve tasarruf çözümleri sayesinde, 2014 yılında, 30,7 milyon TL’ye karşılık gelen 111 milyon kilovat saatlik enerji tasarrufu sağlandı" denildi. Enerji Günlüğü`nün yaptığı hesaplamalara göre, tasarruf edilen elektrik miktarı, yüzde 60 gibi yüksek bir verimle çalışan 12 MW`lik bir doğalgaz santralinin yaklaşık toplam 1 yıllık elektrik üretimine karşılık geliyor.

 

GÜNEŞ VE RÜZGARDAN 87 MİLYON KWH

Turkcell, hibrit iletişim ünitelerinin yanı sıra elektrik şebekesinin ulaşamadığı 26 noktaya kurulan güneş panelleri ve rüzgâr tribünleriyle çalışan iletişim üniteleri ve şebekede yapılan diğer tasarruf çalışmaları sayesinde bir yılda 87 milyon kWh`lık enerji tasarrufu elde etti. Bu tasarrufla çevreye yaklaşık 52 bin 200 ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirilirken, 32 bin 200 hanenin bir yıllık toplam elektrik tüketimi kadar tasarruf sağlandı. Turkcell ayrıca, bir yılda yaptığı toplam karbondioksit azaltımıyla, 83 bin 780 adet yetişkin kızılçam ağacının yaptığına eşit oranda karbondioksit azaltımı yapmış oldu.

 

ELEKTRİK VE MEKANİK SİSTEMLER

Turkcell, binalarındaki elektrik ve mekanik sistemlerde de enerji tasarrufu çalışmalarısayesinde de bir yılda 1670 hanenin yıllık enerji tüketimine karşılık gelen 4.5 milyon kilovat saat enerji tasarrufu elde etti.

 

FİBER İNTERNETTE 19.5 MİLYON KWH

Turkcell`in açıklamasına göre, grup şirketi Turkcell Superonline, Türkiye’de evlere fiber internet hizmetini GPON teknolojisini kullanarak sunan ilk şirket oldu. Bu şebeke sayesinde Turkcell Superonline, bir yılda yaklaşık 19.5 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağladı. Ayrıca bu teknolojinin kullanımıyla, cihazların ve soğutma sistemlerinin yayacağı 26.7 milyon kilovat saatlik ısı enerjisi de engellenmiş oldu. Ayrıca, 10 Gbps yerine 100 Gbps’lik dalga boyuna geçen şirkette, yaklaşık 299 bin kilovat saat elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı. Turkcell Superonline yaptığı tasarruflarla toplamda 7 bin 256 hanenin elektrik tüketimine denk gelen enerji tasarrufunu sağladı.

 

ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDI

Turkcell, mobil iletişim sektöründe, enerji yönetiminde sistematik yaklaşımıyla da ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı sertifikasını almaya hak kazanan ilk GSM şirketi oldu. Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarındaki başarılı politikalarıyla da Turkcell, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer aldı.

 

Turkcell Kurumsal Sosyal Sorumluluklar, Sponsorluk ve STK İlişkileri Direktörü Zeynep Özbil, tasarruf ve sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde sadece 2014`te yaptıkları yatırımın miktarını yaklaşık 25.8 milyon lira olarak açıklarken, "2015’te de çevreyi koruyan, verimlilik ve tasarruf sağlayan uygulamalarımızla çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz" dedi.

 

TURKCELL, 1 YILDA HANGİ YÖNTEMLE NE KADARLIK ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLADI?

- 40.3 milyon kWh: 16.802 sahada inverterli klima kullanımıyla

- 10.4 milyon kWh: 8.392 sahada yüksek verimli güç kaynakları kullanımıyla

- 6.9 milyon kWh: 10.594 sahada pasif soğutma cihazı kullanılmasıyla

- 3 milyon kWh: Güç kaynakları modül sayısı optimizasyonuyla

- 100 bin kWh: 170 adet sahada yerli üretilmiş dış mekân kabinlerin kullanımıyla

- 5.5 milyon kWh: Yalnız 2014 yılında 1.541 sahada yapılan ekipman modernizasyonları sayesinde

- 20 milyon kWh: İletişim ünitelerinin enerji tüketimlerinin konuşma trafiğine bağlı dinamik olarak yönetilmesini sağlayan bir güç tasarruf algoritmasıyla

- 300 bin kWh: Veri merkezlerindeki yenilenmiş iklimlendirme sistemleriyle

Mehmet KARA, 10 Ocak 2015

http://enerjigunlugu.net

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR