Çinli fotovoltaik üreticileri ilk çeyrekte stoklarını sıfırlayabilecek

Araştırma kuruluşu IHS’ye göre 2015’in ilk çeyreğinde Çinli Tier-1 üreticilerin ürünleri için arz noksanlığı yaşanabilecek.

 

Pazar araştırma kuruluşu IHS 2015’ün ilk çeyreğinde, Çinli üst düzey (Tier-1) fotovoltaik modül üreticilerinin ürünleri için arz noksanlığı yaşanabileceğini söyledi.

 

Kuruluşa göre 2014’ün son çeyreğinde yükselen talep bu üreticilerin stoklarını önemli oranda azaltmış durumda. Çoğu üretici ise 2015’in ilk çeyreğinde gerçekleştirebileceği üretimin tamamı için sipariş almış durumda.

 

IHS öngörüsüne göre küresel fotovoltaik modül pazarı bu yılın ilk çeyreğinde 10,8 GW’lık büyüklüğe ulaşacak iken, bu talebin 5,7 GW’lık bölümünü ise Çinli birinci kademe üreticiler karşılayacak.

 

Bu Çinli üreticilerin pazar paylarını bu dönemde yüzde 50’nin üzerine çıkarmaları anlamına gelecek. Bu üreticiler 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 34, son çeyreğinde ise yüzde 45’lik pazar payına sahiplerdi.

 

Bu yıl 19 Şubat’ta başlayacak olan Çin yeni yılı dolayısı ile yılın ilk çeyreğinde gerçekleşecek 7 günlük tatil ise bu dönemde gerçekleşecek arz noksanlığı nispeten etkileyecek.

 

Kuruluşa göre fotovoltaik modül pazarı 2015’in tamamında 52,8 GW ulaşacak. Talebin çoğu ise haziran ayından sonra gerçekleşecek iken Çinli üreticiler ise bu talebi karşılamak için yılın ikinci çeyreğinden itibaren stoklarını tekrar yükseltmeye başlayacak.

 

IHS’ye göre 2015 aynı zamanda birçok Çinli üreticinin üretim kapasitesini önemli oranda artıracağı bir yıl olacak.

www.yesilekonomi.com

26.01.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR