Suudi Arabistan güneş elektriği hedeflerini öteledi

Ülke mevcut enerji politikalarını sürdürmesi durumunda 2038 yılında petrol ihraç etmek durumunda kalabilecek.

 

Suudi Arabistan’ın 2032 için belirlediği 41 GW’lık güneş elektriği kurulu güç hedefini 2040 yılına ötelediği açıklandı.

 

Açıklama ülkenin yenilenebilir ve nükleer enerji yatırımlarını yönlendirmesi amacı ile kurulan Kral Abdullah Atom ve Yenilenebilir Enerji Şehri (KA-CARE) direktörü Haşim bin Abdullah Yemeni tarafından yapıldı.

 

Abu Dabi’de düzenlenen bir konferansta konuşan Yemeni kararın gerekçesi hakkında açıklamada bulunmazken, ülkenin ilk güneş elektriği veya nükleer enerji santralinin ne zaman devreye gireceği konusunda da bir bilgi paylaşmadı.

 

Haşim Yemeni konuşmasında amaçlarının Suudi Arabistan için en uygun teknolojiyi bulmak olduğunu söyledi.

 

Gerçekleştirilecek güneş elektriği santrallerinin yüzde 80 oranında yerli üretim ekipman kullanmasını hedeflediklerini de kaydeden Yemeni bu sayede Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerji teknolojisi ihraç edebilecek bölgesel bir merkez haline gelebileceğini kaydetti.

 

KA-CARE tarafından 2012 yılında yapılan bir açıklamada Suudi Arabistan’ın 2032 yılında güneş elektriğinde 41 GW, rüzgar ve jeotermal enerji alanlarında ise 21 GW’lık güce ulaşmasının hedeflediği duyurulmuştu.

 

Bununla birlikte İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House tarafından 2011 yılında yayınlanan bir çalışmada ise ülkenin mevcut enerji politikalarının sürdürülemez olduğu iddia edilmişti.

 

Çalışmaya göre petrol üretiminin dörtte birini iç enerji tüketimi için harcayan Suudi Arabistan, bu durumu değiştirmediği takdirde 2038 yılına gelindiğinde petrol ihraç etmek zorunda kalabilecek.

 

Çalışmadaki tespitlere göre nüfusu son 40 yılda dört katan artan ülkenin enerji talebi de yıllık yüzde 8’lik ortalama ile artıyor ve ülke 2011 yılı itibari ile bu talebi karşılamak için günlük 2,8 milyon varil petrol kullanıyor. Ülkenin kişi başı enerji tüketimi de ABD ile aynı düzeyde iken, Japonya’nın ise iki katı.

 

Suudi Arabistan yönetimi bu talebi karşılamak için nükleer enerji alanında da çalışmalar yürütmekte. Ülke 2030 yılında toplamda 14 GW kurulu güce sahip 16 nükleer enerji reaktörünü devreye almayı planlıyor. Ülke yönetimi bu hedef doğrultusunda Fransa ve Güney Kore ile 2011 yılında, Çin ile de 2012 yılında anlaşma imzalamıştı.

www.yesilekonomi.com

21.01.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR