Rüzgar enerjisi nükleer santrale rakip

Almanya`da rüzgar enerjisiyle elektrik üretiminde geçen yıl büyük bir artış görüldü, yeni kurulan santrallerle 3 nükleer santralin üreteceği kadar elektrik üretiliyor.

 

Almanya`da geçen yıl karada rüzgar enerjisiyle elektrik üretilen yel değirmenleri sayısı rekor düzeyde arttı.

 

Almanya Federal Rüzgar Enerjisi Birliği ve Makine Şirketleri Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014`te Almanya`da toplam 1766 yeni rüzgar değirmeni inşaa edilerek toplam 4750 megawat elektrik üreten santraller kuruldu. Yenilenebilir enerji türü olarak artırılan miktarın üç nükleer enerji santralinin kapasitesi ile aynı olduğu bildirildi.

 

EN UCUZU YEL DEĞİRMENLERİ

Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi için yeni kurulan rüzgar gülleri sayısı ilk defa 2002`de toplam 3240 megawatla rekor kırmıştı. Yenilenebilir enerji sektöründe en ucuz elektrik rüzgar santralleriyle üretilebiliyor.

 

Geçen yıl Alman eyaletlerinde rüzgar santralleri kurulabilmesi için eyalet yetkililerinin geniş arazileri girişimcilere vermesinin, rüzgar santrali sayısının artmasında önemli bir rol oynadığı kaydedildi. Ayrıca Ağustos`ta yenilenebilir enerji reformuyla teşviklerin azaltılmasının, yeni kanun geçerli olmadan önce çok sayıda başvuru yapılmasına neden olduğu bildirildi.

 

Federal hükümet rüzgar enerjisiyle elektrik üretiminde her yıl 2 bin 500 megawatlık bir artışı hedefliyor. Geçen yıl 4 bin 750 megawatla bu hedefin çok daha üstüne çıkılmış oldu. Ancak yeni sayılar arasında, eski yel değirmenlerinin yerine daha verimli yeni kurulan rüzgar santralleri de yer alıyor.

Mücahid Yıldız - Dünya Bülteni / ALMANYA

www.dunyabulteni.net

30.01.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR