Türkiye elektrikte AB`ye girecek

Türkiye elektrik sisteminin, kalıcı olarak Avrupa`ya bağlanmasını öngören anlaşmanın imzalanmasında son aşamaya gelindi.

 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, merkezi Brüksel`de bulunan Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticilerinin (ENTSO-E) anlaşma taslağını kabul etmesinin ardından kısa süre içinde Türkiye`nin sisteme daimi üye olarak dahil edilecek. Türkiye ile Kıta Avrupasıelektrik sistemi arasındaki kalıcı bağlantıyı öngören taslak, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticilerinin (ENTSO-E) ortak çalışmasıyla bitme aşamasına geldi.

 

Daimi bağlantının gerçekleşmesiyle birlikte elektrikteki sürdürülebilir kaliteyi korumak için 900 megavatlık bir rezervi sürekli elinde tutan Türkiye, artık bu rezervi 400 megavat seviyelerine çekerek 500 megavatlık tasarruf sağlayacak.     

 

Kalıcı bağlantıyla Türkiye`nin elektrik ithalat ve ihracat hacminin artacağı öngörülüyor. Türkiye şu an elektrikte fiili olarak Bulgaristan ve Yunanistan hatları üzerinden 400 megavat ihracat ve 550 megavat da ithalat gerçekleştiriyor. Bu ithalat ve ihracatın tamamı özel sektör tarafından yapılıyor. Anlaşmayla birlikte bu rakamın 1000 megavat seviyelerine çıkması bekleniyor.

 

Bu arada TEİAŞ, ilk olarak ENTSO-E sistemine 18 Eylül 2010`da deneme amaçlı olarak bağlanmıştı. ENTSO-E`de şu an 34 üye ülkeye ait 41 elektrik şirketi bulunuyor. Oğuzhan Özsoy, Ankara (AA)

04 Şubat 2015

 

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR