AB, yenilenebilir enerji hedeflerini yakalama yolunda ilerliyor

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), AB ülkelerinin 2020 yılında enerji ihtiyacının beşte birini yenilenebilir kaynaklardan elde etme hedefini yakalama yolunda ilerlediğini, ancak İngiltere, Hollanda ve Lüksemburg`un geride kaldığını açıkladı.

 

EEA, rüzgar ve güneş gibi enerji kaynaklarının çok daha ucuz hale gelmesi sayesinde natif kaynakların kömür ve doğalgazı tahtından ettiğini, karbon emisyonlarını azalttığını ve enerji güvenliğini artırdığını söyledi.

 

EEA, son ilerleme raporunda yenilenebilir enerji olmasaydı 2013 yılında kömür kullanımının yüzde 13, doğalgaz kullanımının ise yüzde 7 daha fazla olacağını açıkladı.

 

Buna göre Avrupa Birliği`nin toplamda, 2020 yılında enerjisinin yüzde 20`sini yenilenebilir kaynaklardan elde etme hedefini yakalaması bekleniyor. Ancak bazı ülkeler diğerlerinden daha önde.

 

Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Letonya, 2013 yılında enerji ihtiyacının üçtebirinden fazlasını yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. Öte yandan İngiltere, Lüksemburg, Malta ve Hollanda ise enerji ihtiyaçlarının yüzde 5`ten azını yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor.

 

EEA bununla birlikte geride kalan ülkelerin de zamanla diğerlerine yetişeceği görüşünde. Özellikle İngiltere son zamanlarda rüzgar enerjisinde önemli atılımlarda bulundu.

 

AB ülkeleri, 2030 yılı için yenilenebilir kaynaklarda yüzde 27 hedefini belirlemişti. AB, yenilenebilir enerjilerin payını 2050 yılında yüzde 55-75 arasına çıkarmasının gerekeceğini tahmin ediyor.

 

EEA Direktörü Hans Bruyninckx, yenilenebilir kaynakların `Avrupa`nın en büyük başarı hikayelerinden biri olmaya başladığını` söyledi.

 

Bruynincksx, `Daha da fazlasını yapabiliriz. Eğer bu alanda inovasyonları desteklersek, Avrupa ekonomisinin önemli motorlarından biri olabilir, bir yandan emisyonları düşürürken istihdam yaratabiliriz` dedi.

www.euractiv.com.tr / enerji

17 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR