İsveç güneş elektriğinde 80 MW’a ulaştı

İsveç enerji idaresi ülkenin güneş elektriği gücünün 2014’te iki kattan fazla yükseldiğini açıkladı.

 

İsveç’in güneş elektriği kurulu gücünün bir yıl içinde iki kattan fazla yükselerek 79,4 MW’a yükseldiği açıklandı.

 

İsveç enerji idaresi Energimyndigheten tarafından açıklanan verilere göre ülkenin bu alandaki kurulu gücü 2013 sonu itibari ile 36,2 MW seviyesindeydi.

 

Açıklamada İsveç’in güneş elektriği gücünün 2012 yılında 8,3 MW, 2013 yılında ise 19,1 GW arttığına dikkat çekilerek, ülkenin bu alanda son dört yıldır hızlı bir büyüme dönemi geçirdiğine dikkat çekildi.

 

İdare tarafından açıklanan verilere göre ülkenin mevcut güneş elektriği gücünün 9,5 MW’lık bölümü şebekeden bağımsız, 69,9 MW’lık bölümü ise şebekeye bağlı sistemlerden oluşuyor.

 

Ülke yönetimi güneş elektriği kurulumları için yatırım maliyetinin yüzde 35’i kadar teşvik uygularken aynı zamanda bu sistemlerde üretilen elektriğe alım garantisi de sağlıyor.

 

Bununla birlikte idarenin açıklamasında güneş elektriği uygulamaları için bu yıl yeni bir teşvik sisteminin daha devreye girdiği açıklandı.

 

Açıklamaya göre bu yıldan itibaren güneş enerjisinden üretilen elektriğin kilovat-saatine, mevcut alım garantilerine ilave olarak 60 örelik ( 7 dolar-sent) vergi teşviği uygulaması başlatılmış durumda.  İdareye göre bu yeni uygulamada ülkenin güneş elektriği gücünün daha da yükselmesine katkı yapacak.

www.yesilekonomi.com

01.04.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR