Şanlıurfa’da kanalizasyon suyundan elektrik üretilecek

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kanalizasyon suları atık su arıtma tesisinden geçirilerek elektrik enerjisine dönüştürülecek.

 

İlçenin girişine yapılan ve 10 gün önce faaliyete geçen atık su arıtma tesisi, bölgede ve Türkiye’de örnek tesislerden biri. Tesis sorumlusu ve Çevre Mühendisi Yavuz Selim Boyacı, yaptığı açıklamada söz konusu tesisin Avrupa standartlarında olduğunu söyledi. Tesise gelen kanalizasyon suyunun öncelikle ızgara odasında gittiğini ve burada kaba malzemesinden arındırıldıktan sonra yuvarlak havuzlara alındığını aktaran Boyacı, daha sonra suyun içindeki mikropların dibe çökmesi için bekletildiğini ifade etti.

 

Burada bekleyen suyun açık havuzlara alındığını ve biyolojik arıtmanın yapıldığı anlatan Boyacı şunları kaydetti: “Burada bekleyen suyun içindeki mikroplar zamanla aşınıyor ve dibe çöküyor. Burada yoğunlaşan çamur daha sonra büyük yuvarlak depoya alınıyor. Burada yaklaşık 15 gün bekletildikten sonra 38 derece bakteriler ürüyor. Bu bakteriler doğalgaz için kullanılıyor. Buradaki bekleme aşamasında üretilen doğalgaz, jenerasyon ünitesinde yakılarak elektrik enerjisine çevriliyor. Bu enerji hem tesisin elektrik ihtiyacını karşılayacak fazlası ile DEDAŞ’a satılacak. Organik bakteriliden arındırılan su ise dezenfekte edildikten sonra Hacı Hıdır Barajı’na deşarj ediliyor. Ve sulama amaçlı kullanılıyor.”

http://enerjienstitusu.com

03.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR