“Türkiye`nin yenilenebilir enerjisini desteklemeye devam edeceğiz”

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Parshad:

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Nandita Parshad, Türkiye`de yeni hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve güneş projelerini destekleyeceklerini belirterek, "Banka olarak Türkiye`nin geleceğinin yenilenebilir enerjide olduğuna inanıyoruz" dedi.

 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Parshad, yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği projelerine yaptıkları yatırımların Banka için bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

 

2006`dan 2014 yılının sonuna kadar sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği projelerine toplam 16,4 milyar avro yatırım yaptıklarına dikkati çeken Parshad, "Bu yatırımları `Sürdürülebilir Enerji Girişimleri` planımız çerçevesinde yaptık. Bu rakamın yüzde 23`ü, yani yaklaşık 4 milyar avrosunu sadece yenilebilir enerjiden üretim yapan projelere sağladık" ifadelerini kullandı.

 

Yatırım yaptıkları ülkelere teknik ve mevzuat konularında da destek verdiklerinin altını çizen Parshad, şöyle devam etti:

 

"Türkiye`de yeni hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve güneş projelerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Banka olarak Türkiye`nin geleceğinin yenilenebilir enerjide olduğuna inanıyoruz. Türkiye`ye şimdiye kadar yaptığımız yatırımın önemli bir kısmını sürdürülebilir enerji projelerine yaptık. Ülkedeki en büyük rüzgar ve jeotermal enerji projelerini destekledik. Türkiye ve onun gibi yenilenebilir alanında hedefleri olan ülkelere verdiğimiz destek önemli. Biz bu ülkelerin hedeflerini gerçekleştirmeleri için onları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye`nin yanında, Makedonya, Kazakistan, Sırbistan ve Ukrayna gibi ülkeler de bu alandaki ithalatlarını en aza indirmek istiyorlar."

 

Söz konusu ülkelere yatırımların yanı sıra deneyimleriyle de yardımcı olduklarını dile getiren Parshad, "Altyapı alanlarındaki yatırımlarımız da devam edecek. Örneğin, Kafkasları ve Batı şebekesini birbirine bağlayan ilk ve en büyük iletim hattı olan Karadeniz Enerji İletim Hattı`na destek verdik. Türkiye`nin uygun piyasa yapısı, Gürcistan`ın zengin hidrolik kaynaklarıyla birleşti. Burada hem temiz enerji kullanılmış oldu hem de özel sektör firmaları orada daha fazla hidrolik santral kurmaya başladı" diye konuştu.

 

"Güneş, geleceğin en rekabetçi kaynaklarından"

Güneş enerjisinin, geleceğin en rekabetçi enerji kaynaklarından biri olduğuna inandığını aktaran Parshad, "Güneş paneli fiyatlarının düşmesi beraberinde `güneş devrimini` getirdi. Biz Banka olarak, güneş enerjisinin yakın gelecekte konvansiyonel enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale geleceğini düşünüyoruz. Türkiye`nin bu alanda ciddi bir potansiyeli var. Ayrıca, bu alanda Ürdün ve Mısır, yatırımlar için önemli potansiyele sahip" ifadelerini kullandı.

 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye`deki yenilenebilir enerji projelerine şimdiye kadar 1 milyar 140 milyon avro yatırım yaptı. Bankanın 2009 yılından bu yana ülkeye yaptığı toplam yatırım ise 5,5 milyar avroyu buldu. Banka son olarak Türkiye`nin en büyük jeotermal santraline 200 milyon dolarlık kredi sağlarken Garanti ve Yapı Kredi bankalarına yenilenebilir enerji projelerini desteklemeleri için 180 milyon dolarlık finansman ayırdı. NURAN ERKUL (AA)

12.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR