Çin, Şanlıurfa`da güneş enerjisi santrali kuracak

Çin`in resmi şirketi CGN ile Else Enerji Şanlıurfa`da 60 megavatlık güneş enerjisi santrali kuracak.

 

Çin Nükleer Enerji Şirketi (CGN) ile Else Enerji, Şanlıurfa`da 60 milyon dolara mal olması beklenen 60 megavatlık güneş enerjisi santrali kuracak.

 

CGN Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Xing Liu ile Else Enerji Genel Müdürü Mustafa Herdem, Türkiye`nin güneydoğusunda güneş enerji santrali kurmak için imzalanan iyi niyet anlaşmasından sonra AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Yenilenebilir enerji yatırımlarında Çin`deki öncü firmalarından biri olduklarını belirten Liu, "Firmamız nükleer enerjinin dışında yeşil enerji kaynaklarına da yöneliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda şirketimiz sürekli yatırım halinde" dedi.

 

Liu, Çin`in ekonomik işbirliği hedefi doğrultusunda, Türkiye`nin de yer aldığı bir yaklaşım izlediğini belirterek, CGN`in Else Enerji ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, ortak çalışma alanlarının belirlenmesini hedeflediklerini söyledi. Liu, güneş enerjisiyle başlayacak ortaklığın diğer enerji alanlarında da devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

 

"Çin ile benzer üç dört proje üzerinde çalışıyoruz"

Herdem de Else Enerji`nin Türkiye`deki güneş enerjisi pazarının üçte bir pazar payına sahip olduğunu savunarak, "CGN ile Güneydoğu`da 60 megavatlık güneş santrali kuracağız. Her biri bir megavatlık toplam 60 güneş enerji santrali, dağıtım şirketinden gerekli onaylar alındığı takdirde 2016`nın ilk yarısında devreye alınacak ve proje için yaklaşık 60 milyon dolarlık yatırım yapılacak" dedi.

 

Güneydoğu Anadolu`da ilk etapta Şanlıurfa`da santrallerin yapılacağını kaydeden Herdem, "Bu anlaşma bir başlangıç ve ortaklığın ne kadar büyüyeceğini zaman gösterecek. Benzer üç dört tane daha proje geliştirdiğimiz iller var, onlar da neticelendiğinde bu sözleşmenin arkasına ekleyeceğiz" diye konuştu.

 

Herdem, dünyanın en büyük nükleer enerji firması CGN`nin, Türkiye`ye güneş enerji santrali kurmak için gelmesinin önemine dikkati çekerek, "Biz bunu çok önemsiyoruz. Bir nükleer firmasına Türkiye`de güneş santrali yaptırmayı manidar buluyoruz. Şirket de bunun önemini fark etmiş ki Çin`de güneş enerjisi alanında 3. büyük oyuncu konumuna gelmiş" ifadelerini kullandı.

 

Hedef Ortadoğu

Herdem, işbirliğinin sadece Türkiye`yi kapsamadığını vurgulayarak, hem Türkiye`de hem de 3. ülkelerde daha büyük hacimdeki projelere birlikte imza atarak büyümeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

 

ELSE`nin Türkiye dışında Ortadoğu pazarında da rol almak istediğini söyleyen Herdem, "İran, Kazakistan ve Ürdün`de çalışmalar ve görüşmeler yapıyoruz. Bu ülkelerde yapacağımız çalışmaları CGN ile birlikte kuracağımız ortak şirket üzerinden yapacağız" dedi. (AA)

www.trthaber.com

05.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR