465 milyar dolarlık pasta!

Dijital endüstrinin öncü şirketlerden General Electric (GE) gelişmekte olan ülkeleri büyük fırsatların beklediğini duyurdu.

 

İletişim teknolojilerinde yaşanan devrimsel yenilikler günlük faaliyetlerimizden sanayi üretimine kadar hayatımızın hemen her alanını etkilemeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Bilişim teknolojileriyle endüstrinin kaynaşmasının yaratacağı yeni fırsat ve risklerin yönetimi ise dünya üzerinde pek çok şirketin gündeminde bulunuyor. Amerika merkezli dijital endüstriyel şirket General Electric (GE) de bu geçiş döneminin en iddialı kuruluşlarından biri. 140 yıllık geçmişinde çeşitli trend ve köklü değişimlere ayak uyduran şirket şu sıralar küresel üretim süreçlerinin dijitalleşmesi için kolları sıvamış durumda. Bu dönüşümü öncelikle kendi içerisinde yaşayan kuruluş, sanayi kuruluşu kimliğini büyük ölçüde dev bir yazılım şirketi özellikleriyle kaynaştırdı.

 

"DEĞİŞEN KAZANIR"

Şirket sanayide yeni bir devrim anlamına gelen bu trendin dünya çapında yaygınlaşması için ise çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor. GE bu kapsamda Dubai’de düzenlediği Minds & Machines uluslararası toplantısında sanayide küresel çapta yaşanacak bir dijital dönüşümün 70 trilyon dolar büyüklüğündeki küresel ekonomiye 15 trilyon seviyesinde bir katkıda bulunacağını duyurdu. Etkinlikte açıklamalarda bulunan GE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jeff Immelt, özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu değişimden büyük avantaj sağlayabileceğini belirterek, “Endüstrinin dijitalleşmesiyle birlikte 2025’e kadar Türkiye ve Pakistan ile birlikte Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde toplam 465 milyar dolarlık ekonomik değerin oluşma potansiyeli var” dedi. Immelt bu değişim başaranların küresel çapta yeni oluşan dijital ekonomi sürecinde önemli bir avantaj elde edeceğini belirterek hızlı internet ve dijital altyapı güvenliğini anahtar yatırımlar olarak gösterdi. Diğer yandan GE’nin Türkiye’de bulunan teknoloji merkezinde başta havacılık olmak üzere çeşitli branşlarda kullanılmak üzere uygulamaların geliştirildiği ve GE çapında kullanıldığı da belirtildi.

 

ENDÜSTRİYEL İNTERNET İLE TOPLUMLARIN İŞLEYİŞİ KÖKTEN DEĞİŞECEK

TARIM: Toprağın aldığı toplam yağış ve ısı ölçümleriyle olası ekim seçenekleri, ilaçlama, hasat hakkında etkin planlama yapılabiliyor.

ORMANCILIK: Orman yönetimi ile bir yandan ağaçların sağlık durumu takip edilirken diğer yandan da olası yangınlar yayılmadan engellenebiliyor.

ÜRETİM: Üretim safhası kökünden değişecek. İstenilen ürün istenilen zamanda istenildiği şekilde doğrudan isteyene teslim edilecek.

LOJİSTİK: Taşımacılık tamamen üretim safhalarına göre optimize edileceği için zaman kayıpları ve yanlış teslimler sıfırlanacak.

SAĞLIK: Kişisel sağlık verilerinin anlık olarak toplanması hasta ve hastane ilişkilerini çok daha verimli yapacak. Veri güvenliği öne çıkacak.

MEDYA: Değişen tüketim alışkanlıları medya dünyasını daha da farklı hale getirecek. Medya içerikleri bireylerin ilgi alanlarına göre hazırlanarak sunulacak.

KAMU HİZMETLERİ: Devletin başta altyapı olmak üzere vatandaşlarına sunduğu çok sayıda hizmeti tamamen şeffaf olacak. Devlet, birey ilişkisi çok daha kişisel seviyeye gelecek.

PERAKENDE: Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları izlenerek ürün gamı, raf düzenlemesi (Vitrin) ve depolama süreçleri tamamen değişecek. Kişisel üretim dönemi başlayacak.

FİNANSAL HİZMETLER: Sanayi, üretim, tüketim ve iletişimin değişmesi yatırım araçlarının da farklılaşmasına neden olacak. Halen sadece büyük bankaların yapabildiği kişiselleştirilmiş yatırım operasyonları herkes tarafından yapılır hale gelecek.

TELEKOM: İnsanlar yüksek hızda iletişim halinde tutularak hem kişisel hem de toplumsal modelleme yapılacak. Veri güvenliği çok büyük önem kazanacak.

ENERJİ: Akıllanan şehirler bireylerden yola çıkarak toplam enerji talebini önceden hesaplayacak. Üretim aşaması talebe göre optimize edilecek. Üretim şekilleri de buna uyum gösterecek.

 

PREDİX İŞLETİM SİSTEMİNE TÜRKİYE DE YAZILIM ÜRETİYOR

Dijital endüstriye geçiş sürecinde en önemli unsurların başında ortak bir işletim sisteminin tesis edilmesi yatıyor. Bu işletim sisteminin, üreticiden bağımsız farklı makinelerin birbiriyle haberleşmesinden karmaşık tedarik ve üretim aşamalarına kadar tüm safhaların üzerinde çalışmasına uygun bir yazılım olması gerekiyor. GE geliştirdiği ve Türkiye’den de yazılımın desteklediği bulut bilişim temelli ‘Predix’ yazılımıyla bu platformu oluşturduğunu belirtiyor. Şirketin vizyonuna göre sağlık, enerji, ulaştırma ve üretim başta olmak üzere Predix platformu üzerinde işleyecek dijital endüstri, aynı zamanda endüstriyel internetin de temelini atmış olacak.

 

SOKAKLAR AKILLANACAK

GE, kendi operasyonlarının tamamını bizzat Predix platformu üzerinden gerçekleştirerek sistemin işlerliğini sağlamış durumda. Başta rüzgâr ve uçak olmak üzere şirketin dünya üzerinde çalışan tüm türbinlerinden akan anlık bilgiler bu platform üzerinde çalışıyor. Rüzgâr türbinlerinin pervaneleri en uygun çalışma açısını belirlemek için endüstriyel internet üzerinden birbiriyle haberleşiyor. LED destekli sokak lambaları ise sürekli yanmak yerine çevrelerinde hareket olduğu zaman yanarak tasarruf sağlıyor. Ayrıca ek modüllerle ‘akıllanan’ sokak lambaları yüz taraması, hava ve trafik durumu belirlemesi gibi niteliklere desteklenerek akıllı şehir konseptinin en önemli unsuru haline geliyor.

 

EVDE LED KULLANIMI 6 MİLYAR DOLAR KAZANDIRIR

-LED pazarının dünyadaki ekonomik büyüklüğü 16 milyar dolar seviyesini geride bıraktı.

-2020’de küresel LED pazarı büyüklüğünün 70 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

-Türkiye aydınlatma elektriği için toplam 3 milyar TL`ye LED olarak dönüştürülecek.

-Her yıl ülke çapında yapılacak tasarrufun 600 milyon TL olması bekleniyor.

 

TEKNOPARK`A YENİ İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

GE, 4 Kasım Çarşamba günü İstanbul Teknopark’ta GE Türkiye İnovasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. GE Dijital Dünya Başkanı Bill Ruh ve GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy’un katılımıyla gerçekleşen açılışta merkezin sağlık, enerji, havacılık, su, petrol, gaz, ulaşım ve aydınlatma alanlarında araştırma yapacağı belirtildi. GE Türkiye Genel Müdürü Özsoy yaptığı açıklamada, “Merkezin, Türkiye ekonomisinin gelişiminde aktif bir rol oynayacağına inanıyorum” dedi.

www.haberturk.com / ekonomi / teknoloji

07.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR