Temiz enerjiye 1 yılda 330 milyar dolar

Dünyada genelinde 2015 yılında temiz enerji alanında 329 milyar dolarlık yatırım yapıldığı hesapladı. Türkiye bu alandaki yükselen yıldızlar arasında gösterildi.

 

Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımların artışı, Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY’nin hazırladığı 46. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi verilerine de yansıdı.

 

Elde edilen veriler, küresel yenilenebilir enerji yatırımlarının, devlet desteklerinden giderek daha bağımsız hale geldiğini de ortaya koydu. Bunun nedeni, yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretiminin, fosil yakıtlar karşısında giderek daha fazla rekabet gücü kazanmaya başlaması.

 

Özellikle Fas, Şili, Brezilya ve Hindistan gibi bazı ülkelerde rekor düşük seviyelerde uygulanan sübvansiyonsuz rüzgar ve güneş enerjisi tarifeleri şimdiden fosil yakıta dayalı rakiplerini geride bırakıyor.

 

EY - RECAI verilerine göre, yatırımcılar 2015 yılında temiz enerjiye 329 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu rakamın 161 milyar dolarını güneş enerjisi, 109 milyar dolarını rüzgar enerjisi, 41 milyar dolarını ise akıllı, dijital depolama teknolojileri oluşturdu.

 

Bu arada, 2015 yılında dünyada 41.8 milyar dolarlık yeşil tahvil ihracı da gerçekleştirildi.

 

TÜRKİYE YILDIZLAŞIYOR

EY’nin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) önümüzdeki 12-18 aylık dönem için küresel enerji piyasası görünümünün haritasını çiziyor. Türkiye de enerjide sunduğu geniş kapsamlı yatırım fırsatları bakımından yükselen yıldızlar arasında yer alıyor. Dünyada bu konuda öne çıkan ekonomiler Brezilya, Şili, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Fas, Filipinler, Güney Afrika ve ABD olarak sıralanıyor.

 

EY Türkiye Enerji ve Altyapı Hizmetleri Sektör Lideri Ethem Kutucular, “2015 yılı içinde Türkiye elektrik üretimi kurulu gücüne eklenen 3630 MW kapasitenin %97’sini hidroelektrik dahil yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu. Mayıs 2015’te 3GW’lık rüzgâr enerjisi projesi kapasitesi için 42GW’lık yatırım önlisans başvurusu yapıldı. Yatırım süreçlerine ilişkin iyileştirmeler ve alım garantileri sektörün cazibesini artıran ana unsurlar oldu. Önümüzdeki dönemde de bu ilginin devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

 

Türkiye’de küresel eğilimlere paralel olarak akıllı şebekeler ve depolama alanında yeni girişimler başlatıldığını belirten Kutucular, “Türkiye’nin özellikle rüzgar ve güneş alanında sahip olduğu kaynaklar ile birlikte mevcut teşviklere ilave olarak yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik gerçekleştirecek düzenlemeler, yenilenebilir enerji sektörüne yatırımların artarak devam etmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

 

Yenilenebilir enerji yatırımlarında ilk 5 (2015)

 

1

Çin

110,5 milyar $

2

ABD

56 milyar $

3

Japonya

43,6 milyar $

4

İngiltere

23,4 milyar $

5

Hindistan

10,9 milyar $

 

http://enerjigunlugu.net

05.03.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR