Çukurova`nın tamamı 2023`te suya kavuşacak

Türkiye`nin önemli tarım bölgelerinden olan ve şu an yüzde 62`si sulanan Çukurova`nın tamamının, Cumhuriyetin 100. yılında suya kavuşturulması hedefleniyor.

 

Cumhuriyetin 100. yılı için konulan birçok hedef içinde Türkiye`nin zengin tarım potansiyelini ortaya tam olarak çıkarabilmek için tarım arazilerini suya kavuşturma çalışmaları da yer alıyor.

 

Türkiye`de teknik ve ekonomik olarak 8,5 milyon hektar sulanabilir saha bulunuyor. Halihazırda yaklaşık yüzde 73`ü sulanabilen bu alanın tamamının 2023`te suya kavuşturulması planlanıyor.

Yüksek tarım potansiyeline sahip Çukurova`da da şuan yaklaşık yüzde 62`lik alan sulanabiliyor. Ülkedeki çalışmalara paralel olarak Çukurova`da DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen sulama ve enerji yatırımlarının ekonomiye yaklaşık 6,5 milyar lira katkısı bulunuyor. Mevcut durumda sulama yatırımları, enerji yatırımlarına göre az olan ovanın tamamı suya kavuşturulduğunda hem tarım hem enerji bakımından ekonomiye yaklaşık 10 milyar lira katkıda bulunulması bekleniyor.

 

DSİ 6. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal üretimde Türkiye`nin göz bebeği olan Çukurova`nın yaklaşık 3 milyon 865 bin dekar araziye sahip bulunduğunu belirtti.

Ovada 1956 yılında başlayan sulama çalışmalarında, önce Seyhan Barajı`nın inşa edilip, verimli arazilere suyu iletecek kanalların yapıldığını anlatan Aydın, 1960`dan itibaren bu kanalların hizmete açılmaya başlandığını, o yıllardan bu yana toprağı suya kavuşturma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bugün itibariyle ovada tarıma elverişli alanın yaklaşık yüzde 62`lik kesimine karşılık gelen, 2 milyon 422 bin dekar alanın sulandığını bildiren Aydın, geri kalan arazilerde inşaat, proje, planlama ve ön inceleme faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

 

"Bu yıl önemli sulama projeleri sona erecek"

Özellikle bu yıl önemli sulama projelerinin sona ereceğini dile getiren Aydın, şu bilgileri verdi:

 

"İnşaatı devam eden sahalardan olan `8 YP 2` sahası, aşağı Seyhan Ovası`nda Seyhan ile Ceyhan nehirleri arasında Akdeniz`e kıyı şeridi olan bir sahada yer almakta. Bu sahanın genişliği 85 bin 240 dekar olup, burada şimdiye kadar sulama yapılamadığı gibi taban suyunun yüksekliği sebebiyle de beklenen verim sağlanamamış. Uyguladığımız projeyle hem drenaj problemi ortadan kaldırılacak hem de Seyhan Barajı`ndan aldığımız suyla bu sahaların sulanması gerçekleştirilerek çiftçimize yıllık net 32 milyon 800 bin lira gelir artışı sağlanacak."

 

Cumhuriyetin 100. yılında ülkedeki sulanabilir alanlar için sulama şebekelerinin tamamlanıp suya kavuşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

 

"Çukurova`da arazilerin sulama ve drenaj şebekeleri inşaatının 2023`e kadar bitirilmesi planlanıyor. Bununla ilgili her türlü fizibilite, planlama, proje çalışmalarımızla bir kısmında da inşaat çalışmalarımız devam etmekte. Bu inşatların hedeflenen tarihte bitirilmesiyle alakalı olarak devletimiz, hükümetimiz tarafından her türlü destek sağlanıyor. Herhangi bir finansman problemimiz bulunmuyor."

 

Aydın, mevcut durumda sulama kanallarının beton olduğunu, ilerleyen zamanda aşağı Seyhan ve tüm Adana ovasında sulama şebekelerini basınçlı borulu şebekeye kavuşturmak için de çalışma yapacaklarını kaydetti. Adana (AA)

www.haberturk.com

03.08.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR