Aydınlatma tasarımcısı: Aydınlatma çok daha kolay ve eğlenceli olmak üzeredir

Aydınlatma sizin her hareketinizi takip eder, biraz sonra ne yapacağınızı tahmin eder, buzdolabına ne bıraktığınızı izler, size oyun için bir şeyler verir ve bunlar yakın gelecekte göreceklerimizdir.

 

Pierre-Yves Panis, Hollanda’da Philips Aydınlatma tasarımının yöneticisidir. O, Designers Institute of New Zealand ödülleri değerlendirmesi için Yeni Zellanda’dadır. Şaşırtıcı değil, O aydınlatma teknolojisi geldiğinde yüzeylere sertçe dokunduğumuza inanıyor.

 

“Dünyada kurulu 60 milyar ışık düzeneği vardır ve bunlar sonsuz olanaklar sağlar,” diyor. “Herhangi bir ışık noktasını çok daha verimli hale getirmek için veri toplama için bir dizi sensör barındırabilir ve bu yüzden verimlilik herhangi bir anda ihtiyacımız olan en iyi ışığı getirmektir.”

 

Panis, aydınlatma gözlemlemek ve sirkadiyen ritime yanıt vermek için tasarlanmış olabilir diyor, bu yüzden bizi uyandırır, bizi yatıştırır ve gerektiği gibi bizi daha odaklı hale getirir. Işık sensörleri verileri toplayarak, daha öngörülü ve sezgisel hale getirir.

 

Teknoloji aynı zamanda evlerde, ticari binalar ve sokak aydınlatması için uygulanabilir. “Genellikle biz kentsel alanlardaki aydınlatmayı tasarladık ve tanımladık. Biz sokak aydınlatmalarının arabalar için çok parlak yandığını biliyoruz, ama karşıdan karşıya geçerken yayaların görmesi için de parlak ışık ihtiyaç olabilir. Sensörler ile aydınlatmayı değiştirerek, deneyimleri geliştirmek ve enerji maliyetini düşürüp verimlilik sağlanabilir.”

 

Zaten aydınlatma internete bağlandı. Panis, Amsterdam’da Deloitte merkezinde aydınlatma bir ethernet kablosu ile internet bağlantısı olduğunu söylüyor. “Her aydınlatma armatürünün bir IP adresi vardır, sensörler ile birleştirildiğinde bu bağlantı tesis yönetimini geliştirir ve çok verimli olur.”

 

Panis ayrıca karmaşık ortamlarda yol bulma için aydınlatmalar göreceğine inanıyor. Zaten büyük bir zincir mağaza bu fikri takip ediyor.

 

“Işık, birçok GPS sistemi gibi akıllı telefonlardan algılanabilecek şekilde bir kod yayılabilir. Bu, bir mağaza veya havaalanı gibi herhangi büyük bir alanda yön bulma için kullanılabilir. Biz buna kapalı konumlandırma diyoruz. Konsept hemen hemen her yerde, şehir ve otoparklarda uygulanabilir.”

www.ledportali.com

28.09.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR