Kablosuz ve bağımsız uygulamalarda enerji özgürlüğü güneşten …

Günümüz dünyasında enerji her geçen gün daha da değerlenmektedir. Fosil yakıtların giderek azalması ancak enerji ihtiyacının sürekli artması petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının artmasına neden oldu. Bunu elektrik ve doğalgaza üç ayda bir yapılması planlanan otomatik zamlarla da iyice hissettik. Durum böyleyken ister istemez yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi arttı. Peki fiyatı ve enerjisi hiç değişmeyen güneşi şebekeden bağımsız sistemlere nasıl entegre ederiz bunu inceleyelim.

 

Şebekenin ulaşamadığı ya da fiziksel şartların zorlaştığı bölgelerde elektrik ihtiyacını karşılamak için ideal bir çözümdür. Güneş paneli ve/veya rüzgar türbini ile şebekeden bağımsız bir şekilde rahatlıkla elektrik elde edilebilir. Ayrıca gerektiği durumlarda sistem jeneratörle de desteklenebilir. Görüldüğü gibi güneş paneli ve rüzgar türbini tekil olarak çalışacağı gibi hibrit olarak da çalıştırılabilir.

 

Kurulması tasarlanan sistemlerde en önemli faktör güneştir. Prensip olarak, güneş enerjisi ile sağlanan enerji solar şarj regülatörü ile uygun hale getirilir ve akümülatör şarj edilir. DC yükleri buradan direkt olarak çalıştırma imkanımız mevcuttur. Yükün gereksinimine göre sistem DC 12-24-48-110 Volt olarak dizayn edilebilir. Eğer beslememiz gereken yük AC ise destekleyici inverter ünitesi ile 220 Volt sağlanabilir.

 

Saha, uygulama ve ihtiyaca bağlı olarak 7 gün 24 saat, yaz-kış kesintisiz ve bağımsız elektrik enerjisi sağlamamız mümkündür. Endüstrinin, yerleşimden uzak ve açık alan saha uygulamalarındaki enerji ihtiyacı %100 karşılanabilmektedir. İletim hattı, trafo vb. alt yapı maliyetleri ile bakım ve işletme maliyetlerinden de tasarruf etmek mümkündür. Abonelik dahil bürokrasi ve fatura ödeme sorununuz olmayacaktır ! En güncel uygulama örneği ise GSM baz istasyonlarıdır. Ayrıca kablosuz alarm ve güvenlik sistemleri için de biçilmiş kaftandır. Bununla birlikte şantiye vb. alanlarda haberleşme cihaz ve sistemlerinin beslemesi için de kullanılabilir. Belgesel, doğa çekimleri için enerji sağlanabilir ve görüntü iletimi yapılabilir. Özetle mobil uygulamalar için özgürlük demektir. Enerjinizi yanınızda taşıyabileceğiniz bir sisteme sahip olabilirsiniz. Belli aralıklarla ve değişik bölgelerde defalarca kullanabilirsiniz. Özellikle ölçeklendirme imkanı sayesinde farklı proje ve uygulamalara adapte etme imkanı bulabilirsiniz.

 

Şekil 1. Enerjinizi taşıyabileceğiniz her yere yanınızda götürebilirsiniz !

 

Şekil 2. Askeriye şebekenin olmadığı yerlerde elektriği güneş panellerinden kolayca elde edebilmektedir.

 

                Yukarıda bahsettiklerimiz ışığında bir GSM baz istasyonunu örnek olarak inceleyecek olursak:

 

Şekil 3. Güneş paneli, Rüzgar türbini ve jeneratörden oluşan örnek bir hibrit sistem ile baz istasyonu enerjisinin sağlanması.

 

Şekil 3’de prensip şeması verilen sistem bir baz istasyonunun ihtiyaç duyduğu enerjiye ALTERNATİF bir çözümdür. Bu örnek olası ALTERNATİFLERİ de gözeterek verilmiştir. Yalnızca güneş paneli kullanarak da enerji ihtiyacı karşılanabilir. Şekilde de görüldüğü gibi herhangi bir bölgede kurulmuş baz istasyonu için elektrik enerjisi ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarından sağlanmıştır. Güneş Paneli ve Rüzgar Türbini ile ihtiyaç duyulan elektrik karşılanmış; Solar Şarj Regülatörü ile Akümülatör için uygun gerilim ve akım sağlanmıştır. Yükümüz DC ise direkt olarak akü grubundan enerji sağlanabilir. Aküde depolanan güç inverter yardımıyla AC akıma dönüştürülerek kullanıma hazır hale de getirilebilir. Yük AC olarak beslenebileceği gibi, servis ve bakıma giden ekibin geçici AC 220 volt ihtiyacı da karşılanabilir.  Ayrıca sisteme aydınlatma da dahil edilerek bölge aydınlatılmıştır. Örneğin gece çalışmaları veya çevre güvenliği için idealdir.

               

Sistem bileşenleri kaliteli ve yüksek verimli ürünlerden oluşmalıdır. Zira güneş veya rüzgardan kısıtlı imkanlar ile maliyetli sağlanan enerji azami şekilde verimli kullanılmalıdır. Sistemimizde yüksek verimli fotovoltaik modülleri, rüzgar türbinlerini ve solar şarj regülatörlerini kullanmaktayız. Sağlanan enerjiyi depolamak için de zor saha koşullarına mukavim, derin deşarja ve yüksek döngü sayısına (şarj-deşarja) müsait HBL VRLA / TUBULER / GEL tip akümülatörleri tercih ediyoruz. DC / AC inverter seçimlerimizde de cihaz çıkışının tam / saf sinüs dalga olması ve yüksek verimli olmasına azami dikkat edilmelidir. STUDER ürünlerinde opsiyonel olarak direkt PV giriş imkanı da mevcuttur. Sisteme jeneratör vb. kaynak ilave etmek istersek inverter & charger özellikli ürünler tek ve güvenli çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şebekeden bağımsız diğer uygulamalar:

 

- Erken uyarı sistemleri,

- Alarm ve güvenlik sistemleri,

- Gözetleme kuleleri,

- Sinyalizasyon sistemleri,

- Damla sulama ile tarla sulama,

- Bağ evleri için enerji sağlanması,

- İnşaat, şantiye vb. saha uygulamaları,

- Arama veya çıkartma amaçlı madencilik uygulamaları,

- Mobil ve marin uygulamalar

- Güneş enerjili askeri çadır

- Römork vb. taşınabilir

- Askeri barınak

- Elektriksiz bölgelerde, kolay ve çabuk kurulum

- Sessiz çalışma

- Logistik riskler ve giderlerden tasarruf

- Jeneratör yerine kullanılabilir

- Çadır

 

Örnekleri çoğaltmak mümkündür; alarm sistemleri, güvenlik sistemleri, kamera sistemleri, görüntüleme sistemleri, kablosuz  iletişim, kablosuz haberleşme, uzaktan izleme, uzaktan kontrol, uzaktan görüntüleme, cctv, mobese, ışıklandırma, havalandırma, GPS uydu telefonları, dizüstü bilgisayarlar, röle istasyonu, telsizler, askeri çadırlar, sivil çadırlar, Türkmen Çadırı, elektriksiz kamp ve kamping yerleri gibi ... Özetleyecek olursak, şebeke elektriğinin olmadığı veya ekonomik, doğa gibi fiziki koşulların zor olduğu yerlerde güneş enerjisi mükemmel bir çözümdür. Bu sonsuz ve sınırsız enerji kaynağının ayağımıza getirdiği fırsatı kaçırmamalıyız; hele de güneşlenme bakımından çok şanslı coğrafya ve iklim kuşağına sahip olduğumuzu düşünür isek ?

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com 

Şekil 1A
Şekil 1A
Şekil 1B
Şekil 1B
Şekil 1C
Şekil 1C
Şekil 2A
Şekil 2A
 
Şekil 3A
Şekil 3A
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR