Güneşte Potansiyel Yüksek …

 

İstanbul’da düzenlenen bir konferansa katılan Enerji Bakanı Hilmi Güler, başta nükleer santral ve enerji zamları olmak üzere son dönemde çok tartışılan konularla ilgili soruları cevaplandırdı.

 

Nükleerde iptal yok, elektrik ve doğalgazda indirim yakında.

Enerji Bakanı Güler, "Nükleer enerji konusundaki kararlılığımız sürüyor. İhalenin iptali söz konusu değil" dedi Elektrik ve doğalgaz zamlarına da değinen Güler, yakın dönemde indirim yapılacağının sinyallerini verdi..

 

Enerji Bakanı Hilmi Güler, nükleer santralde ihale sürecinin devam ettiğini, herhangi bir iptal olmadığını söyledi. Güler, "Süreç devam ediyor. Herhangi bir iptal yok. Nükleer teknoloji ile elektrik üretmeye yönelik kararlılığımız aynen devam ediyor" diye konuştu. Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul da düzenlenen "Türkiye de Güneş Enerjisi konulu toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Güler, "Nükleer bizim vazgeçemeyeceğimiz bir enerji kaynağı" dedikten sonra bunun gerekçesini şöyle açıkladı: "Barajlarımız olsa bile yağmur yağmadığı takdirde boş kalma durumu olabilir. Mesela bugün Keban da su seviyesi istediğimiz seviyede değil. Yani barajların olması bazen yetmiyor."

 

GÜNEŞTE POTANSİYEL YÜKSEK

Nükleer enerjinin yanı sıra yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine de büyük önem verdiklerine dikkat çeken Güler, "Yenilenebilir, kaynaklardan elektrik üretimi konusunda Türkiye nin büyük potansiyeli var. 56 bin Megawattlık doğalgaz santraline denk güneş enerjisi ve 48 bin MW lik rüzgar potansiyelimiz var. Rüzgar potansiyelimizin 20 bin MW lık kısmını 2020 ye kadar kuracağız. Ayrıca güneş enerjisinden, elektrik üretimine dönük projelere de alım garantisi getirip fiyat belirleyeceğiz" dedi. Güler ayrıca, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini düzenleyen yasada yapacakları düzenleme ve yayımlayacakları yeni yönetmelikle güneşten 500 kilowattsaate (kWh) kadar elektrik üretiminin ruhsat alma zorunluluğu olmadan yapılabilmesinin önünü açacaklarını da sözlerine ekledi.

23.01.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR