Almanya dan iddialı iklim koruma paketi

 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Çevre Bakanı Siegmar Gabriel, "İklim paketimiz, tarihi bir adımdır. Bu muhteşem bir önlem paketidir” dedi. Federal Alman hükümetinin bugün kabul ettiği iklim koruma paketi, karbondioksit salınımını 2020 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı öngörüyor. 

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, maliyeti yıllık 3 milyar euroyu bulacak iklim koruma önlemlerini açıklarken, küresel ısınmayla mücadelenin hükümetinin en önemli ödevlerinden biri olduğunu vurguladı. Merkel, "İklim korumda sıkı önlemler almak, 21. yüzyılın bizlere yüklediği en önemli sorumluluklardan biridir. Enerji ve iklim koruma politikası bu sorunun bilincine varıp, ona uygun hareket etmeli" şeklinde konuştu.

 

Çevre bakanı gururlu

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Almanya Başbakanı Angela Merkel, küresel ısınmayla mücadeleyi önemli ödevlerden biri olarak görüyorFederal hükümetin benimsediği "İkinci İklim Paketi", karbondioksit salınımını ilk aşamada hedef olarak belirlenen yüzde 40 oranında azaltmasa da, yüzde 35-36 ile bu hedefe oldukça yaklaşıyor.

 

Federal Çevre Bakanı Siegmar Gabriel, ulaşılan sonuçtan memnun. Hükümetin bu kadar kapsamlı bir çevre paketini hazırlamış olmasından gururlu olduğunu ifade eden Gabriel,"İklim Paketimiz, tarihi bir adımdır. Bu muhteşem bir önlem paketidir” dedi.

 

Yeni çevre paketi ile, daha önce yılda sadece 2 milyon ton azaltılabilen karbondioksit salınımı, bundan sonra yılda 200 milyon ton azaltılacak.

 

Yeni binalara çevre dostu enerji

İklim koruma paketi, hükümete sorumluluklar yüklediği gibi vatandaşı da çevre konusunda daha duyarlı olmaya zorlayan önlemleri içeriyor. Yeni inşa edilen binaların bir bölümünde çevreyle dost güneş, rüzgar ya da organik enerji kullanımı zorunlu hale geliyor. Devlet ayrıca, evini güneş enerjisi kazanımı için donatacak mülk sahiplerine 20 yıl boyunca teknik yatırımlarını karşılamak üzere maddi destek verecek. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Hükümet, enerji tasarrufunu ve natif enerji kaynaklarını teşvik edecek. Ancak bu durum birçok vatandaşta rahatlama değil endişe yaratıyor, zira iklim dostu enerji, fosil, petrol ya da doğal gazdan 8 kat daha pahalı.

 

Akıllı sayaçlar zorunlu olacak

İkinci İklim Paketi, evsahipleri ve kiracıları da sorumluluk üstlenmeye zorluyor. Hem mülk sahipleri hem de kiracılar binalarında tam olarak ne kadar enerji tüketildiği saptamaya yönelik akıllı sayaçlara geçecek. Enerji fiyatlarının, günün değişik saatlerinde farklı olduğu Almanya da tüketici akıllı sayaçlar sayesinde ne zaman bulaşık ya da çamaşır yıkayacağını, ne zaman kaloriferi sonuna kadar açacağına kendi karar verebilecek ve bu sayede tasarruf edebilecek. Uygulama ile elektrik ve enerji sisteminin kullanımı da homojen dağılımla işleyecek. Yani günün belli saatlerinde çok, belli saatlerinde ise az kullanım ortadan kalkacak.

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Taşıt vergileri artık, araçların büyüklüğüne göre değil, atmosferi kirletme oranlarına göre belirlenecek.Ev sahiplerine yük getirebilecek diğer bir uygulamada izolasyon. Isı yalıtımı "İkinci İklim Paketi" ile mecburi hale geliyor. Ancak devlet isteyene düşük faizli kredi ile teşvik vermeyi de taahhüt ediyor.  

 

Taşıt vergisine yeni düzenleme

Yeni paket birçok çevrede olumlu yankı bulsa da eski araç sahiplerini tedirgin ediyor. Çünkü artık taşıt vergisi aracın büyüklüğüne göre değil karbondioksit çıkışına göre saptanacak. Bu da aracı eski olan ve karbondioksit salımı yüksek olanlar için daha fazla vergi demek.

 

Rekor derecede artan benzin fiyatları ve Alman hükümetinin yol vergisindeki indirimi de göz önünde bulundurulursa tüketicinin eli yanacak. Ayrıca organik akaryakıt uygulaması konusundaki sancılar da sürüyor. Eğer hükümet organik yakıt konusundaki talebinde ısrarcı olursa, Alman karayollarındaki 3 milyon aracın teknik olarak yeniden donatılması zorunlu ki bu da birçok vatandaş için ek masraf demek. 

 

Karin Jaeger / Deutsche Welle

Yaşam | 18.06.2008

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR