Güneş enerjisi üreticileri de indirim istiyor …

 

Hükümetin ekonomiyi canlandırma amacıyla satışlarında KDV indirimi uygulanacak malların kapsamını genişletmesinin ardından, güneş enerjisi sistemi üreticileri de sektörde KDV indirimi istedi.

 

Uluslararası Güneş Enerjisi Derneği (ISES) Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Prof. Dr. Necdet Altuntop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisine olan ilginin diğer yenilenebilir kaynaklara olan ilginin yanında sönük kaldığını ve hükümetin bu sektöre ilgi göstermesini istediklerini söyledi.

 

Altuntop şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi, rüzgar enerjisinde olduğu gibi, koruyucu bir kanunu olmamasından dolayı gerçekten sahipsiz, desteksiz ve tabir yerinde ise yetim durumdadır. Sektörün, gelişmesi bir tarafa, özellikle 2003 yılından sonra, doğalgazın gittikçe daha fazla il ve ilçede kullanılıyor olmasından dolayı, güneş enerjisinden su üreten sistemlerin üretimi ve satışlarında sürekli olarak azalmalar meydana gelmeye başladı.

 

Bu sebepten dolayı güneş enerjisi sektörü Türkiye de gittikçe daha güdük olmaya, gelişmemeye ve küçülmeye başlamıştır. Dünyada güneş enerjisi kullanımı, Türkiye nin de içinde bulunduğu güneş bölgesi kuşağında çok yaygındır. Türkiye nin de bulunduğu bu kuşakta, özellikle yerli enerji kaynakları yetersiz olan ülkeler güneşten yoğun bir şekilde faydalanmaktadırlar.

 

Türkiye de güneş enerjisi 25-30 yıldan beri kullanılmaktadır. Türkiye de bu konuda büyük bir sektör oluşmasına rağmen, bu gelişmede bugüne kadar devletin herhangi bir desteği olmamıştır. Özellikle doğalgazın yaygınlaşması sektörü darboğaza sokmuştur ve yerli güneş enerjisi ekipmanlarının üretimi her yıl gittikçe azalmaktadır."

 

Enerji verimliliği konusunda yapılması gerekenler

Bazı ürünlerde KDV oranının indirilmesi kararlarının bir benzerinin güneş enerjisi sektörü için de alınmasını arzu ettiklerini kaydeden Altuntop, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Öncelikle, güneş kolektörlerinden alınan yüzde 18 lik KDV oranı yüzde 1 e düşürülmelidir. Görsel çirkinliği önlemek için, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi pompalı güneş enerjisi sistemlerinin kullanılması, sadece bu sistemlere uygulanabilecek, çevre temizlik veya emlak vergisinden bir sürelik muafiyet veya benzeri uygulamalar ile teşvik edilmelidir.

 

Kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu bölgelerde, vatandaşa yönelik, devlet destekli üç-dört yılda ödeme imkanı verilerek güneşli sıcak su sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. Özellikle köy, kasaba ve düşük gelirli insanlarımızın yaşadığı bölgelerde güneş enerjili su ısıtma sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.

 

Devlet, fakir ailelere yapmakta olduğu kömür yardımına benzer olarak dar gelirli bireylerin, sıcak su ihtiyaçları için bir defaya mahsus güneş enerjisinin bedelini karşılayabilir.

 

Bu imkanlar sağlanmadığında, özellikte kırsal kesimde yaşayan insanlarımız, ya ormanı tahrip etmekte veya gübre olarak kullanacağı hayvansal atıkları tezek yaparak, tarlada gübre olarak kullanacağı maddenin bir kısmını yakmak zorunda kalmaktadır."

 

Sektör sıkıntıda

Sektörün önde gelen temsilcilerinden Ezinç Metal A.Ş Güneş Enerjisi Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç de, ekonomik krizin etkilerinin azaltılması ve işsizliğin önlenmesi adına hükümetin bazı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimi yapmasını takdir ve şükranla karşıladıklarını söyledi.

 

Ezinç, şöyle devam etti:

"Ancak güneş enerjisi sistemleri üreticisi firmalar olarak sektörümüzde yaşanan sıkıntıları yeteri kadar ilgili bakanlıklara duyuramadığımızdan olsa gerek önceki tedbir paketlerinde olduğu gibi dünkü KDV indiriminden yararlanacak ek listede de güneş kolektörleri, depoları, sistemleri gibi yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan ürünler girmemiş, telefon, kamera, berber koltuğu gibi birçok ürün yer almıştır.

 

Güneş enerjisi sistemlerinin hem ülkemize döviz kazandıran hem de çevreci ürünler olması dolayısıyla bu tür uygulamalarla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz."

 

Son yıllarda giderek artan Çin malı vakumlu kolektörlerin piyasaya girmesinin istihdamı tehdit etmeye başladığını da kaydeden Ezinç, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Sektörümüzde büyük çaplı uluslararası ve ulusal firmalar olduğu gibi aynı zamanda merdiven altı çalışan ve ölçülemeyen lokal firmalar çok sayıda mevcuttur. Güneş enerjisi malzemelerine sağlanacak böyle bir indirimin hem işsizliğin azalmasına hem de Kyoto protokolünün imzalandığı ve ülkemize çevre adına gelecek olan birçok yaptırıma destek olacağına ve dışa bağımlı olduğumuz enerjiden büyük tasarruf sağlayacağına inanıyoruz."

15.04.2009 

cnnturk.com / ekonomi

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR