Güneş düğmenin ucunda!..

 

Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesindeki YEKARUM’un projesiyle tüm evin ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanabilecek. Evin aydınlanması sağlanabilecek, elektrikli aletler çalıştırılabilecek.

 

Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM), TÜBİTAK, DPT ve üniversitenin destekleriyle güneş enerjisini elektriğe dönüştüren bir çok proje geliştirdi. Enerji üretim teknolojilerinin fosil kökenli enerji kaynaklarına bağımlı olduğunu, bu kaynakların da rezervlerinin sınırlı olduğunu belirten YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, “ Bu nedenle güneş, rüzgar, dalga,  jeotermal, hidrojen, biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının  kullanımı için çalışmalar yapılması gerekli ” dedi.

 

3 proje yapıldı …

Doç. Dr. Üçgül, YEKARUM’da “Temiz Enerji Evi”, “ Güneş Kulesi ” ve “ Güneş Bacası ” gibi projelerle güneş ışınlarının elektrik enerjisine çevrildiğini dile getirerek şöyle devam etti: “ Benim Ramazan Şenol’la gerçekleştirdiğimiz ’Güneş Bacası’ projesi, ısıtılmış yüzey üzerindeki ısınmış havanın doğal konveksiyonla yükselmesi genel prensibine dayanıyor. Reşat Selbaş, Ramazan Şenol, Erkan Dikmen ve benim de dahil olduğum ”Temiz Enerji Evi“ projesinde orta büyüklükteki bir evin ihtiyacı olan elektrik enerjisi, güneş kolektörü ve güneş pili kullanılarak elde edildi. “Güneş Kulesi” projesinde ise optimum ayna dizaynıyla, aynalardan gelen ışınların kuledeki alıcı tarafından elde edilip buhar üretim sisteminde kullanılmasıyla elektrik üretildi. Sistemde çok sayıda aynanın, özel bir yazılımla gün içinde sürekli güneşi izleyerek uygun açıyı belirleyip kuledeki alıcıya güneş ışınlarını göndermesi sağlandı. ”

 

Temiz enerji evi projesiyle orta büyüklükteki bir evin ihtiyacı olan elektrik enerjisi, güneş kolektörü ve güneş pili kullanılarak elde edildi. SDÜ Personel Lojmanları’ndan birisinde uygulanan projede, anlık 1.5 kw, günlük ise 5 kw’lık aküleme kapasiteli güneş piliyle evin tüm elektrik ihtiyacı karşılandı.

 

yenicaggazetesi.com.tr 29 / 04 / 2009

 

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR