Güneş Ölçüm Sistemleri

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumdadır. Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından bu bilgilerin derlendiği bir Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası yayınlanmıştır.

 

Rüzgar enerji yatırımlarında olduğu gibi güneş enerjisi yatırımlarında da lokal ölçümleme sonucunda alınan verilerle fizibilite yapılması, yatırımın geri dönüş süresi, verimlilik ve uygun teknolojilerin seçilmesi için ön koşuldur.

 

Ülkemizin güneş enerjisi potansiyelinin en verimli şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunmak ve yatırımcılara sağlıklı, doğru, sürekli bilgi sağlamak amacıyla anahtar teslimi GÜNEŞ ENERJİ ÖLÇÜM SİSTEMİ uygulamalarımız mevcuttur.

 

Standart paket dahilinde; güneş enerjisi ışınım bilgisi, rüzgar hızı, basınç, sıcaklık ve nem verileri kayıt altında tutulmaktadır.

 

Opsiyonel olarak; GSM modem ile bilgilerin günlük olarak aktarılması sağlanmaktadır; işletme ve bakım dahil, veri takibi, simülasyonla karşılaştırmalı veri yorumlaması yapılmaktadır.

 

Güneş Enerjisi Ölçümleri

Harita verileri, şehir merkezlerine kurulmuş çevresi yapı ve engelleyiciler ile kaplanmış meteoroloji istasyonlarının verileridir. Meteorolojik anlamda verileri doğru olabilir ama enerji planlaması açısından yeterli olmayabilmektedir.

 

Buna ilave olarak haritadaki temel problemlerden birisi haritanın dayandığı ölçüm verilerinin belirli istasyonlarla sınırlı olması ve diğer noktalara veri aktarımlarında hatalar oluşabilmesidir.

 

Fizibilite Süreci

Güneş enerjisi ve özellikle fotovoltaik modül uygulamalarına dünyada ve Türkiye’de hızlı bir üretim ve yatırım süreci yaşanmaktadır. Enerji planlamalarında haritalar ile proje geliştirmek verimlilik ve yatırımlar açısından büyük sorunlara neden olmaktadır. Proje başlatılabilmesi için temelde yapılması gereken güneş ışınımı ve güneşlenme süresi değerlerinin ölçülmesi önem kazanmaktadır. Fotovoltaik modülleri etkileyen atmosferik ve çevresel etkilerin ölçülmesi ve bu doğrultuda fizibilite çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekir.

 

Fotovoltaik Modüller ve Saha

Fotovoltaik modüllerin elektrik üretiminde etkili olan temel parametrelerden bazıları; Gelen güneş ışınımının yoğunluğu, güneşlenme süresi, güneşin geliş açısı, en uygun verimlilik sıcaklığı, kullanılan malzemenin yapısı, hücre sıcaklığı, ortam sıcaklığı, hücrenin kimyasal bileşenleri …

 

Sistem tasarımı, teknoloji seçimi, kurulum, performans izleme, ileriye yönelik enerji üretim tahminleri, risklerin belirlenmesi ile yatırımın maliyet / geri dönüş analizi için doğru ve güvenilir verilere sahip olmalıyız.

 

Güneşten elektrik üretimi, GES, Güneş Enerji Santralı, güneş santralları, uygulama ve iletişim için;

www.solar-santral.com

www.solar-bazaar.com

güneş enerjisi potansiyel atlası gepa
güneş enerjisi potansiyel atlası gepa
global radiation
global radiation
solar irradiation
solar irradiation
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR