Kaohsiung Stadı Güneşle Aydınlanacak …

Bu yılkı Dünya Spor Oyunları’nın yapılacağı Tayvan’da müsabakaların oynanacağı stadyum, sportif özelliklerinden çok enerji gereksinimini karşılama yöntemiyle gündemi meşgul ediyor.

 

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Tayvan’ın Kaohsiung kentindeki stadyum tüm enerji ihtiyacını güneş panellerinden sağlıyor. Elektrik üretme özelliğine sahip olan fotovoltaik güneş pillerinin devasa stadyumun enerjisinin karşılanması için çok sayıda kullanılması gerekmiş. Toplam 8844 güneş panelinin birleştirilerek kullanıldığı yapı bu özelliğiyle stadyumlar arasında ilk olma ünvanını taşıyor.

 

Tasarım açısından da ilgi çekici bir mimariye sahip olan Kaohsiung Stadı’nın çizimlerini Toyo Ito isimli Japon Mimar yapmış. Güneş panellerinin projelendirilmesi ise Tayvanlı bir enerji firması olan Lucky Power Technology gerçekleştirilmiş.

 

Kaohsiung Stadı gündüz panellerinde ürettiği elektriği akülerde depo ederek gece kullanıma sunacak. Aküler tam şarj olduktan sonra kullanılamayan fazla elektrik şehir şebekesini beslemek için kullanılacak.

 

8844 güneş pilini bünyesinde barındıran stadın Yılık 1,14 milyon kilovat saat elektrik üretebilme kapasitesi var. Bu sayede Kaohsiung Stadı dünya karbon emisyonunda yıllık 660 ton azalma sağlayacak.

 

Güneş pillerinin büyük enerji ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olabileceği yönündeki görüşlerin yıkılmasına da katkı sağlanacağı belirtilen proje, bir örnek olması bakımından da önemli görülüyor. Bu tip stadyumların önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması bekleniyor.

 

Daha önceleri Kaohsiung Belediyesi’nin ismi ülkemizde  Düzce Belediyesiyle kardeş şehir olmasının ardından anılmıştı. Kaohsiung Belediye Başkanı Chiu-hsing Yang Türkiye’ye gelişinde ülkesinin bir tarım ülkesi olduğu dönemlerin geride kaldığını, tarımla başabaş gelişen bir sanayi sektörünün bulunduğunu söylemişti. Chiu-hsing Yang konuşmasında belediye tarafından yürütülen güneş enerjisiyle soğutma projesinden de bahsetmişti.

Kaynak : ALTERNATURK

 

www.solar-pazar.com

www.gunes-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR