Yalova ya Kendi Enerjisini üretecek Zabıta Binası Yapılacak

Yalova Belediyesi tarafından yaptırılması düşünülen kendi enerjisini üreten zabıta binası ve 50 metrelik enerji kulesi Türkiye de bir ilk olacak. Yalova sahil düzenlemesi çalışmaları kapsamında inşaa edilen alt geçit sebebiyle geçtiğimiz ay yıkılan Zabıta Müdürlüğü için Türkiye de ilk kez uygulanacak bir proje tasarlandı.

 

Yüksek Mimar Çelik Ergezgin dünyada ki fosil yakıtına dayalı enerji üretiminin dünyayı hızla bir felakete sürüklediğini belirterek, " Dünya daki mevcut fosil kaynaklı yakıtın 4 / 1 inin daha kullanılması halinde gezegen 20 yıl içerisinde buzul çağına girecek " dedi.

 

Yalova da yapımı hedeflenen zabıta binasının ise kendi enerjisini üretebilen, ısıtma ve soğutmasını da yine tamamen kendi kendine yapabilen bir sisteme sahip olacağı vurgulandı. Eski Zabıta binasının yan tarafında inşaa edilmesi planlanan bina güneş enerjisi panelleri ile enerji üretecek. Binada ayrıca 30 kişilik bir toplantı salonu ile zabıtaların oturabilecekleri ve dinlenebilecekleri bir çim çatı bulunacak. Binaya has bir bahçe konumundaki bu çatıda istendiği takdirde tarım dahi yapılabilecek.

 

Yapımı hedeflenen diğer bir proje de Türkiye nin projelendirilmiş en büyük enerji kulesi olma özelliğini taşıyacak. 50 metre yükseklikteki bu kule 10 KW elektrik üretim kapasitesine sahip olacak. Kuleye yerleştirilecek güneş panelleri 24 saat güneşi takip ederek enerji depolayacak. Yine kuleye yerleştirilecek bir rüzgar tribünüde güneşin olmadığı anlarda rüzgardan faydalanacak. Henüz yapımı düşünülen bu her 2 proje hayata geçirildiği takdirde Türkiye nin örnek 2 projesi konumuna gelecek.

medya73.com / 08.06.2009

 

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR