Bulgaristan’da enerji sektörünün durumu istikrarlıdır …

22 Haziran günü kutlanan Enerji Gününde Ekonomi ve Enerji Bakanı Petır Dimitrov, enerjinin gelişmesine katkı ödüllerini sundu. Bakan Dimitrov, son 4 yıllık dönemde bakanlığın öncelikli hedeflerinden biri enerji verimliliği olduğunun altını çizdi ve bu hedefe yönelik projelere gereken kaynakların “Kozloduy” uluskararası fonu ve AB operatif programlarından sağlandığını kaydetti. Enerji Bakanı, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin arttığını ve bu tür kaynaklara öncelik verildiğini vurguladı. 

 

Ocak ayında yaşanan ve toplam 250 milyon avro tutarında doğrudan zararla en çok Bulgaristan’ı vuran gaz krizinin verdiği ibret dersleri, enerji sektöründe öncelikli hedeflerin değişmesine yol açtı. Yeni hedefler, gaz tedariki için natif kaynakların aranması, tedarik güvenliği ve “Nabucco” ile “Güney Akım” projelerine hız kazandırılması olarak belirlendi. “Güney akım” gaz nakil hattının güzergahı, Ukraina üzerinden geçmeyecek, “Nabucco” ise Hazar bölgesi, Mısır ve Irak’tan gaz nakli sağlayacaktır. Romanya, Yunanistan ve Türkiye gibi komşu ülkelerle sistemler arası gaz bağlantılarının kurulması yönünde de yoğun çalışmalar yürütülüyor.

 

Bakan Dimitrov’un sözlerine göre enerji sektöründe üretim ve talep son aylarda %5 oranında azalmış bulunuyor. Enerjide kriz yok, ancak ihracat %13 oranında düşmüş bulunuyor. Ulusal Elektrik Kurumu NEK’in elektrik enerjisi üreticilerine borçları var.

 

“Sistem bir bütün olarak dengelidir. Ne üretim, ne tedarikler, ne de sektör çalışanlarının maaşları açısından sorun yoktur. Ulusal Elektrik Kurumu’nun borçları, enerji ihracatından alınan gelirlerin düşmesinden de kaynaklanıyor. Bulgaristan’ın dışında fiyatlar düştü, ki bu durum gelirlere yansıyor. İç piyasa ve iç üretim istikrarlıdır, endişeye yer yoktur” diye konuştu Enerji bakanı.

 

Ülkemizde “Belene” ikinci nükleer elektrik santrali projesinin finansmanı sorununa çözüm henüz getirilmedi. Krizden dolayı projeye finansman sağlayacak bankalar bulunamadıktan sonra Rusya’nın Bulgaristan’a santral inşaatı için kredi teklif ettiğini, ancak kredi koşullarının henüz belirlenmediğini anımsatalım.

 

Enerji Günü ile ilgili olarak düzenlenen törende özellikle gaz krizi döneminde olmak üzere gösterilen profesyonellikten dolayı önde enerji kuruluşlarına 22 ödül sunuldu. Ödül sahipleri arasında “Bulgargaz”, Bulgaristan Enerji Holdingi, NEK, “Kozloduy” Nükleer Elektrik Santrali, “Maritsa - İztok” termal elektrik santrali gibi kuruluşlar yer aldı.

bnr.bg / 23.06.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR