Teknecik zehir saçıyor ...

Bacasında filtre bulunmayan santral zehir saçıyor ... Son 5 yılda 5 bin yeni evin inşaa edildiği bölgeye küller yağarken yetkililer kılını kıpırdatmıyor ... Teknecik Termik Santrali’nden çıkan kükürtdioksit yıllardır bölge insanını zehirlerken, doğayı da tahrip etmeye devam ediyor ...

 

Girne – Esentepe arasında, Alagadi bölgesindeki Teknecik Elektrik Santrali zehir saçmaya devam ediyor. Teknecik Elektrik Santrali çevresinde oturan vatandaşlar, santralden havaya yayılan maddenin çevre felaketine neden olduğunu iddia ediyor. Bölgede görüştüğümüz bazı vatandaşlar, soludukları havada kömür kokusu hissettiklerini ve geceleri doğru dürüst uyku uyuyamadıklarını da öne sürdüler.

Çevre örgütleri yıllardan beri santralin havaya saldığı zehire dikkat çekmeye çalışıyor. Ancak bugüne kadar yetkililer herhangi bir tedbir almadı. 2004 yılından bu yana santral çevresindeki Arapköy–Esentepe arasındaki bölgeye en az 5 bin ev inşa edildiği biliniyor.

 

Yurttaş şikayetçi …

Teknecik Termik Santrali bölgesinde yaşayan vatandaşlar yıllardır zehir soluduklarından yakınıyor. Santralin kurulduğu zamandan itibaren çıkan dumandan dolayı etkilendiklerini dile getiren bölge insanı, devletin artık bu soruna çözüm bulması gerektiğine vurgu yapıyor. İnsan sağlığına verilen değerin bu kadar ucuz olamayacağına dikkat çeken vatandaşlar, gerekli önlemin alınmadığı takdirde sivil toplum örgütlerini ayağa kaldıracaklarını ifade etti. Evlerinin bahçesinde doğru düzgün oturamadıklarını, dışarıda duran eşyalarının çıkan isten dolayı simsiyah bir görüntüye sahne olduğunu aktaran vatandaşlar, ayrıca çıkan isin insan boğazında kuruluğa ve solunum rahatsızlığına yol açtığını belirterek, ayrıca ağaçları kurutarak doğaya da  büyük zarar verdiğini ifade etti. Termik santralinden çıkan zehir konusunda yıllardır gerekli yerlere yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını belirten bölge insanı, santrale bir filtre takılarak sorunun aşılabileceklerine inandıklarını dile getirdi.

 

Bölge halkı ne dedi ?...

Orhan Akış (Alagadi köyü):

“ Ben esasen Beşparmak köyünde oturuyorum. Alagadi köyünde bahçem var ve her sabah buraya gelirim. Yıllardır biz Teknecik Santrali’nden çıkan bu duman yüzünden zehirleniyoruz. Sabahları masamızın üstü isten dolayı hep simsiyah oluyor. Eskiden ucuz mazot kullanıldığı için daha kötüydü ama şimdi is biraz azaldı. Bana göre buna tek çare filtre takılmasıdır. Santrali taşıyamayacaklarına göre filtre takmaları çok iyi olur. Elektrik santrali 1 iken 3 oldu. Azalacağına çoğalacak. AB’nin yardım fonuna bu sorunu yazsınlar ve yardım istesinler. Bu sağlımız için büyük bir sorundur. Gerekirse herkesi toplayıp eylem yapacağız. “

 

Ergün-Dilek Yurteri (Alagadi köyü):

“ Alagadi köyü büyük zehir altında. Termik santrali kurulduğu zaman ucuz mazot kullanılıyordu ... Bu mazot da yağmur gibi yağan kükürt maddesine yol açar. Bu bölgeyi tuttuğu zaman boğazınızda ve özellikle ağaçlarda bir kuruluk meydana gelir. Özellikle de Temmuz- Ağustos aylarında çok yoğun şekilde bu zehirli madde artar. Eşyalarımız simsiyah olur. Masalara yemek koyamayız. Özellikle de yoğurt simsiyah olur. Ağaçlar kurudu, zeytinler vermedi. Dışarıda evimizin balkonunda oturamıyoruz. ‘ Kapalı alanlarda sigara içilmez ’ diye bir yasa çıkardılar ama Lefkoşa’da Dikmen Çöplüğü’nden Girne’de ise bu Termik santralin çıkardığı isten dolayı zehirleniyoruz. Sigaranın zararı nedir ki santralin yanında ... Filtre takılırsa hiçbir sorun kalmaz. Parası ne ise öderiz. Çocuklarımızın sağlığı için gereken neyse ödemeye hazırız. Bu sorundan dolayı çoğu yabancılar köydeki evlerini satıp kaçtılar. Geçen yıl İngilizlerin aracılığıyla İngiltere’den tahlil yaptırdık. Ve bu çıkan kimyasal maddenin ciddi derecede zararlı olduğu tespit edildi. Böyle güzel bir doğaya zehir yağmasına çok yazık ...”

 

Tülay Doğruer (Beşparmak köyü):

“ Alagadi, Beşparmakköy ve Alagadi köyleri çok büyük bir is altında yatıyor. Termik santralinden çıkan bu is için kesinlikle bir filtre takılması gerekiyor. Sorun hiçbir dönemim hükümetleri tarafından bu konuya eğilmemesi nedeniyle uzadı. Bu konuda Türkiye’nin haberi var mı? Bu konuda bir yardım gelmiyor. Sağlık konusunda sürekli ilgileniyor ama esas sağlığı etkileyen konulara eğilmiyoruz. Girne’deki termik santraline filtre takılması şart. Evimizin içi hep simsiyah. Siz geleceksiniz diye lavaboyu silmedim. Yerler hep kapkara oluyor. Sivil toplum örgütleri devleti harekete geçirmeli. Ben İngiltere’den geldim ve oradan izliyordum, bu konu hükümetlerin önüne getiriliyor ama ne bir açıklama ne de bir önlem alınıyor. Halka bilgi verme tenezzülünde bulunmuyorlar. Daha fazla elektrik ve yol yapılacağına tekneciğe filtre taksınlar. Elektrik için güneşten faydalanabilirler. Bunu yapmıyorlar üstüne elektrik akımını daha çok yükseltiyorlar. Seçim zamanları onu yapacağız, bunu yapacağız deniliyor ama seçimler bitince bir daha haber alamıyoruz. Bu konuda basın aracılığıyla bizlere cevap versinler. Verilmediği takdirrde ben sivil toplum örgütlerini harekete geçireceğim. Bu konuda sürekli halktan şikayet gidiyor, bekleyin diyorlar ama hiç birşey yok. Burada 3 köyden değil, Girne bölgesinden bahsediyoruz. Girne bölgesi zehirleniyor, zehrin yayıldığı alan çok geniş. Bütün evler ve iş yerleri isten kalkmıyor. Böyle güzel bir ülkede bunun yaşanması bir insanlık ayıbıdır. Bu soruna eğilmeyen en büyük mevkiden en küçük mevkiye kadar olan kişileri kınıyorum. Buradaki yetkililer Türkiye’ye bu sıkıntıyı hak ettiği şekilde anlatmıyor. Türkiye bunu yapmaktan aciz mi? En kısa zamanda bu soruna sizin aracılığınızla yanıt bekliyoruz. Bölge halkı isyanda, bölge halkı sabırsız ve bölge halkı zehir soluyor. ”

 

Günay Çetinkaya (Beşparmak köyü):

“ Termik santralinden çıkan zehir bizi yıllardır bıktırdı, usandırdı. Bu zehir çevreye inanılmaz derecede rahatsızlık var. Çevredeki zeytin ve harnup ağaçları hep kurudu. Masaların sütü hep is olur. Gözle görülmese de verdiği zarar zaman içinde fark edilir. Bununla ilgili bir düzenleme yapılmalı, filtre konmalıdır. Beşparmak köyü halkı bundan çok şikayetçidir. İnşallah bu soruna bir çözüm getirirler. Herkes olayın farkındadır ve hükümet artık bu konuyla ilgilenmelidir. Biz bu zehri daha fazla solumak istemiyoruz. Hükümet duyarlı olsun ve bu sorundan bizi biran evvel kurtarsınlar. ”

 

Dr. Dizdarlı: “ Zehirli duman kalp, akciğer hastalıkları ve kansere yol açıyor ”

Teknecik Termik Santrali’nden çıkan karbondioksit kimyasal maddesi boğaz rahatsızlığı başta olmak üzere, kalp, akciğer ve kanser hastalıklarına sebebiyet veriyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Dizdarlı teknecik santralinden çıkan dumanın hem insan sağlığına hem de çevreye büyük zarar verdiğinin altını çizdi.

 

YENİDÜZEN’e konuşan Dizdarlı,  santrale takılması gereken filtrenin maliyetinin çok yüksek olduğunun, yetkililerce  belirtildiğini  aktararak, santralin çıkardığı dumanın etkilerine de dikkat çekti. Bülent Dizdarlı, bacadan çıkan dumanın yalnız insan boğazına değil, solunum yoluyla kanser hastalıklarına yol açtığını belirtti. Dumanın ilk olarak yemek borusunu yaktığını, 2-3 tane sigaranın bir anda içildiği zaman verdiği etkiyi gösterdiğini ve boğazda bir ağrı oluşmasına neden olduğunu söyleyen Dizdarlı, bunun insan vücuduna verdiği bir alarm olduğunu aktardı. Dr. Dizdarlı, çıkan zehirli olan bu dumanın ayrıca kalp, akciğer ve kanser türü hastalıklara yol açtığına vurgu yaptı.

Yenidüzen Gazetesi  / 23 Haziran 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR